пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

Авторитет імені Уласа Самчука


У бібліотеках району проводяться тематичні заходи, присвячені 115-ій річниці від дня народження відомого українського письменника, журналіста і публіциста, редактора, лауреата УММАН, члена уряду УНР у вигнанні, члена ОУП «Слово» Уласа Самчука, який народився 20 лютого 1905 року у селі Дермань, тепер Здолбунівський район Рівненської області.

         У читальному залі Заліщицької центральної районної бібліотеки оформлена книжкова виставка «З духовної спадщини Уласа Самчука», а для студентів ВП НУБіП «Заліщицький агроколедж ім. Є. Храпливого» бібліотекар районної бібліотеки Галина Балицька провела літературну годину – авторитет імені: «Його душа світилася зорею».


            Бібліотекар розповіла про основні дати та події, літературну творчість письменника.
         Улас Самчук – письменник, якого справедливо називали «Українським Гомером ХХ ст.». «Я не тому письменник українського народу, що вмію писати. Я тому письменник, що відчуваю обов’язок перед народом» – писав Улас Самчук. Він створив неповторну художню панораму своєї епохи, показав рідний народ у періоди вирішальних випробувань.

         Автор роману-трилогії «Волинь», роману «Марія», який є одним з перших творів про Голодомор в Україні 1932-1933 рр.,  а також прозових творів «Ост», «Кулак», «Чого не гоїть огонь», «Віднайдений рай», з яких промовляє до нас українська національна історія і письменник Улас Самчук.
         Іван Франко сказав колись, що бути українським письменником – то велике нещастя. Гіркі Каменяреві слова стосуються і долі Уласа Самчука.
         Помер письменник далеко від батьківщини, проживши в Україні 22 роки. Молоді роки прожив у Західній Європі, а решту – в Канаді.
         Виходу своїх творів на рідній землі діждатися автору не судилося.
Галина Балицька ознайомила із друкованими виданнями, що експонувались на тематичній викладці літератури з творами письменника і джерелами, які розповідають про його життєвий шлях.

Немає коментарів: