четвер, 6 лютого 2020 р.

Геній, народжений Тернопіллям


   
   



    175-річчю від дня народження Івана Пулюя  – знаменитого фізика, електротехніка, одного з найвидатніших інженерів Європи та й цілого світу, перекладача Святого Письма, щирого українського патріота  присвятили  працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки краєзнавчу годину: «Іван Пулюй: життя в ім’я науки та України», яку провели для учнів Заліщицького ВПУ № 7 у читальній залі книгозбірні.




     Методист центральної бібліотеки Марія Рудик ознайомила присутніх із бібліографічними відомостями про Івана Пулюя, про нелегкий шлях, який судилося пройти вченому – від подільського містечка до вершин світової науки – і, про вагомість результатів наукових досліджень та відкриттів фізика. Вона розповіла про творчу співпрацю І. Пулюя з Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким і про його переклади «Молитовника», «Святого Письма Нового Завіту», «Псалтиря».

   Велично вшановують нашого земляка не тільки у світі, а й  на рідній Тернопільщині..
     Мова йшла  про те, що Іван Пулюй жив переважно за межами України, але помислами й добрими справами він залишався серед свого народу, переживав за його долю, підносив його велич.
     Професор Іван Пулюй писав: «… Нема більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою  і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».

   Бібліограф Світлана Пукіш провела огляд літератури біля книжкової виставки  «Велич світової науки», яка експонується у бібліотеці.

Немає коментарів: