середу, 3 вересня 2008 р.

Олесі Тракало вручили диплом за перше місце в номінації «Вокальне мистецтво».


В Українському дитячому центрі «Молода гвардія» (м. Одеса) проходив ІІ Міжнародний конкурс – фестиваль «Усі ми діти твої, Україно». На берег Чорного моря з’їхалася талановита українська молодь, представники національних меншин України та школярі українського походження із зарубіжжя, всього – 900 учасників віком від 9 до 16 років. Приємно, що серед найбільш обдарованих учасників були й наші краяни: зразковий ансамбль «Соколята» школи с. Дзвиняч та вокалістка з селища Товсте Олеся Тракало. Ще більше радує, що повернулись вони з конкурсу не лише з гарним настроєм, а й з високими відзнаками: ансамбль «Соколята» посів ІІІ місце, а юна вокалістка – перше. Ця подія привернула увагу громадськості – всіх тих, хто вболіває за творчі надбання Заліщанщини. Тому хочеться познайомити читачів із молодою обдарованою співачкою Олесею Тракало. У свої 16 років вона – призер багатьох обласних, всеукраїнських, а тепер і міжнародного конкурсу.

Змалечку Олеся живе з піснею, уже в три роки на сімейних святах виспівувала «Посіяла огірочки». Пісня полилась з малого дитячого серця від бабусі Надії Брегін. Має нагоду вчитися і в тітки – Тетяни Брегін, яка нині – солістка хору імені Г. Верьовки. Саме від неї Олеся чекає найбільш справедливої оцінки своєї творчості, яка, до речі, бере свій початок відколи дівчина стала учасницею шкільного хору. Тоді ж, у 1999 р., уже брала участь в обласному конкурсі стрілецької і повстанської пісні, де посіла І місце, виконавши «Ой, у лісі, на полянці». Взявши успішний старт, Олеся вже жодного конкурсу не залишила, не посівши призового місця. Такою наполегливою вона є не лише в співі. Пробує себе і в художньому ремеслі, і в танцювальному мистецтві, а особливо – в царині поезії.

Один з Олесених віршів «Вдома» надрукований у збірці «Перші ластівки». А «Пісня про Товсте» - слова і музика авторські – стала популярною в родинному колі. Цікавиться творчістю українських та зарубіжних літераторів. Найбільше захоплюється детективами, а ще подолала всі частини «Гаррі Поттера». Як старанна учениця – неодноразово нагороджувалась похвальними листами.

Щасливим для себе Олеся вважає той день, коли доля звела її з викладачем по вокалу Заліщицької дитячої музичної школи Зоєю Володимирівною Шмиглик. Тоді дівчина навчалась у шостому класі, і, власне, цей момент став переломним у її долі. Зоя Володимирівна зуміла розгледіти чималий талант дівчинки, розвинути її здібності, спрямувати до вдалого вибору репертуару – народного співу, який так гарно поєднується із чарівним голосом та яскравою українською вродою. Зоя Володимирівна у 2005 році запропонувала вихованці взяти участь у Всеукраїнському конкурсі «Кришталевий жайвір», що проходив у санаторії «Медобори». На ньому молода вокаліста посіла ІІІ місце, виконавши німецьку «Мандрівну пісеньку». Олеся настільки запам’яталась учасникам і організаторам, що вони запросили її в цьому ж році на ще один Всеукраїнський конкурс «Кришталеві грона». Тож дівчина поїхала підкоряти місто Мукачево, де знову посіла ІІІ місце. І це при тому, що більшість учасників конкурсу займались зі своїми педагогами по вокалу до п’яти років, а Олеся – всього рік. Для багатьох це здавалось неймовірним, та дівчина не звертала увагу і продовжувала займатись далі, адже мріяла, нарешті, підкорити першу сходинку п’єдесталу. І це сталось уже через рік на Всеукраїнському фестивалі дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно». А далі – «Юні таланти», «Творчість юних», що відбувались минулоріч, де вона отримала заслужене перше місце. Цьому успіхові юна вокалістка завдячує Галині Федорчук – викладачу по вокалу, з якою займалась протягом минулого року.

Вершиною її творчого злету став диплом лауреата другого Міжнародного конкурсу – фестивалю дитячої та юнацької творчості «Усі ми діти твої, Україно» за перше місце в номінації «Вокальне мистецтво».

Нещодавно юна переможниця повернулась із конкурсу. Відпочиваючи на морі, познайомившись із багатьма цікавими творчими особистостями, згадує свій відпочинок із усмішкою. Найбільш пам’ятним є 23 липня – день виступу. Виконавши пісню «Даждьбог» (сл., муз. М. Конечного) у гарній вишиваній сорочці та заспівавши акапельну українську народну пісню «Голуб» в яскравому українському вишиваному костюмі, Олеся не залишила жодних шансів перемогти іншим учасникам з їхніми естрадними піснями.

І хоча дівчині було нелегко через те, що поруч не було її улюбленого педагога, але гріла серце сорочка, гарно вишита маминими руками. Тому й щира пісня полонила інші серця. Не дивно, що Олег Марцинківський, член журі, підійшов до співачки, відзначивши, що давно не чув такого мелодійного голосу. З ним погодились й інші не менш імениті його колеги – Анатолій Матвійчук, Оксана Білозір.

Переможниця отримала приз – МР3-плеєр, тому тепер пісня буде – таки повсякчас із Олесею. А на завершення відпочинку дівчина, до речі, ще й перемогла у конкурсі караоке.

Попереду в юної співачки Олесі Тракало нові творчі перемоги, яких їй щиро бажаємо.

Немає коментарів: