пʼятницю, 7 листопада 2008 р.

Молодіжний словославень до історичної події.

Стара латинська мудрість називає історію вчителькою життя. Тому кожне покоління звертається до минулого, говорить з минулим, щоб почерпнути звідти досвід для сучасного й майбутнього, пізнати знань з історії і зробити висновки для майбутніх дій.
Однією із важливих подій української історії є проголошення першого листопада 1918 року Західно – Української Народної Республіки.
90-літтю з часу створення ЗУНР присвятила історичну годину «У боротьбі за українську ідею» молодь міста Заліщики, яку провели у центральній районній бібліотеці. Ця подія є значимою для нас, тому що в червні 1919 року в Заліщиках перебував уряд ЗУНР, тут 9 червня було проголошено диктатором Євгена Петрушевича.
Ведучі краєзнавчого дійства: Світлана Максимів, Микола Грицюк, Анастасія Гошовська, Тарас Бартків – учні вищого професійного училища та ЗОШ І-ІІІ ст. №2 міста перегорнули пам’ятні сторінки української історії, які з цікавістю сприйняли їх ровесники.
Про значення національно – важливої події розповів Василь Сопівник і провів екскурс у минуле нашого краю, назвав історичні місця в місті, пов’язані із перебуванням уряду ЗУНР, та імена краян – учасників національно – визвольного руху.
Провідний бібліограф центральної бібліотеки Світлана Пукіш провела бібліографічний огляд літератури «Провісниця Держави Україна». Добре, що маємо тепер в нашій бібліотеці багато цінних історичних джерел, серед яких є діаспорні: книга, журнали, які передали в дарунок вже раніше уродженці нашого краю з Канади, Америки, Англії, Німеччини, а також сучасні українські видання.
Про історичні факти перебування ЗУНР в нашому місті маємо нагоду читати у книгах краянина Василя Вериги: «Там, де Дністер круто в’ється», «Листопадовий зрив». Їх автор, який проживає тепер в Канаді, вписав у свої видання багато архівних відомостей, називає імена мужніх українських патріотів.
Поетичні та музичні присвяти 90-літтю ЗУНР виконали Ірина Ганчук, Світлана Максимів, Ольга Юрійчук, вокальні ансамблі ЗОШ №2 і Будинку дитячої та юнацької творчості, а студентка Заліщицького агроколеджу ім.. Є. Храпливого, активна членкиня Клубу творчої молоді, що діє при центральній бібліотеці, Мар'яна Палагнюк прочитала авторську поезію «Тобі, Україно».
Молодь вшанувала хвилиною мовчання пам'ять мужніх українських патріотів. Відрадно, що всі учасники цього дійства підпримували виконавців і разом співали стрілецькі пісні, сучасні пісні про Україну, виявили бажання ще більше дізнатись про цю подію із книг.

Немає коментарів: