середу, 3 вересня 2008 р.

Ярослав Хороший - перший лауреат премії імені Осипа Маковея




Традиційними в нашому краї є урочини вшанування пам’яті Осипа Степановича Маковея – письменника, громадського діяча, публіциста, педагога.

23 серпня, в 141-річницю від дня народження письменника, біля пам’ятника О. С. Маковею у м. Заліщиках проведено урочини – літературну годину «Живий у слові». Знаменно, що з цієї нагоди до нас завітали гості з Києва – Роман Кухарук – керівник Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум», Олексій Усачов – керівник корпорації «Український клуб», Микола Горбаль – письменник, лауреат премії імені Василя Стуса, громадсько – політичний діяч, Іван Бандурка – голова обласної організації «Літературний форум».

Ведуча урочистого зібрання – директор ЦБС Ольга Тракало запросила до вітального слова міського голову Володимира Бенев’ята, який започаткував словославень пам’яті О. С. Маковея у нашому місті. Керівники Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум» та «Українського клубу» Роман Кухарук і Олексій Усачов повідомили про проведений у червні цього року конкурс на кращий прозовий рукопис про О. С. Маковея і оголосили ім’я переможця і лауреата премії ім. О. Маковея.

Першим володарем іменної премії став Ярослав Хороший, студент Тернопільського Національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, уродженець Вінничини, який звернувся із вдячним словом до присутніх.

Письменник Микола Горбаль у своєму виступі відзначив, що споруджені у місті пам’ятники видатним особистостям, проведені літературно – мистецькі заходи свідчать про високий інтелект, рівень культури містечка та його жителів і подякував за це усім хто причетний до цієї важливої справи. Педагог Мирослава Ковальчук – Мединська поділилась власними думками – спогадами про вшанування пам’яті О. Маковея в її родині, запросила усіх присутніх ознайомитись із виданим авторським буклетом про письменника, який є у фондах усіх бібліотек району.

Поезії Осипа Маковея «Згода», «Послухай мій милий» читали Мар'яна Тишківська та Олена Бабій.

До підніжжя пам’ятника та на могилу О. Маковея в той день лягли квіти – шани від керівників районної державної адміністрації, міської ради, Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум», громадськості міста.

Опісля у літературній вітальні центральної районної бібліотеки відбулась зустріч гостей і місцевих творчих людей, яку започаткували «Маршем Заліщицької молоді» на слова і музику О. Маковея. Пісня – гімн прозвучала у виконанні юної співачки Ольги Юрійчук (педагог Олександра Іліщук).

Звучали поезії місцевих авторів – Михайла Вершигори, Мирослави Ковальчук, Наталії Царук, літературознавче слово дружини письменника Петра Ковальчука – Ірини Ковальчук.

Про літературознавчі, видавничі справи розповіли керівники правління Всеукраїнської спілки «Літфорум» Роман Кухарук, Олексій Усачов, голова обласної організації Іван Бандурка.

Пропозиції про творчі задуми на майбутнє, про організацію літературно – мистецьких заходів у місті висловили міський голова В. С. Бенев’ят, місцеві поети Олег Вістовський і Петро Мельник.

Немає коментарів: