четвер, 17 лютого 2011 р.

У Слобідській бібліотеці відкрито інтернет-центр


Доступ до інтернет-ресурсів – послуга, яка вже стала необхідністю для багатьох мешканців нашого району. Користувачами інтернет-мережі тепер є не тільки жителі Заліщик, але й багато вже абонентів користуються інтернетом у селах району.

15-го лютого святкові урочистості відбулись у Слобідці. В цей день мешканці села завітали до бібліотеки, щоб розділити радість події – відкриття інтернет-центру в сільській книгозбірні.

Це вже четверта бібліотека у районі, в якій є автоматизоване робоче місце з безкоштовним доступом до інтернет-ресурсів.

Сьогодні бажаючі користуватись новітніми інформаційними технологіями –це не тільки учні, молодь, але й дорослі люди, особи поважного віку, які саме у бібліотеці, при допомозі бібліотечного працівника можуть задовільнити свої інформаційні запити і потреби. Бібліотекарі допомагають їм отримувати потрібну інформацію не тільки з інтернету, але й з книг і преси.

В організації доступу до інтернету в Слобідській бібліотеці сприяв депутат районної ради, підприємець із Заліщик Ярослав Крайник, який оплатив за підключення телефонної лінії та інтернету до сільської бібліотеки, подарував принтер. З інтернет-центру районної бібліотеки передано комп’ютер.



Підтримав сільську бібліотеку Василь Михайлович Дутка, сільський голова, який разом із підприємцем Романом Томаном і молоддю села надали допомогу в облаштуванні бібліотечного приміщення. Електромонтер Заліщицького цеху електрозв’язку «Укртелеком», мешканець села Слобідка Олег Міляр здійснив підключення бібліотеки до інтернету і погодився бути волонтером для користувачів.

Урочисте відкриття бібліотечного інтернет-центру у Слобідці відбулось з участю сельчан і гостей. Про цю подію сповістили в церквах, де лунала в той день велична й подячна пісня «Многая літа» на честь добродійників, шанованих у селі людей.

Діти, молодь, багато людей поважного віку були учасниками урочистого зібрання, яке провели у Народному домі, з нагоди важливої у селі події.

Марія Василівна Михайлюк – бібліотекар, шанована у Слобідці людина, бо працює в рідному селі вже понад 30 років і причетна до виховання кількох поколінь своїх односельчан. Відкриваючи урочини, Марія Василівна з хвилюванням назвала цей день найбільш пам’ятним у її житті. Згадала про нещодавно організоване величне Свято села, яке вони провели у минулому році і присвятили 410 річниці з часу заснування Слобідки.

Підключення бібліотеки до інтернету стало не менш важливою для усіх подією, тому й організовані урочини в той день були для бібліотекаря і присутніх людей ще одним Святом у цьому селі.

Антон Іванович Могилюк – місцевий краєзнавець, вчитель історії, який до виходу на пенсію працював директором Слобідської школи. Він пише літопис села Слобідка, активно займається пошуково-дослідницькою діяльністю. У своєму виступі А. І. Могилюк розповів про те, яку важливу роль він відводить інформаційним ресурсам з інтернету. Завдяки інтернету йому вдалось відшукати відомості про місце поховання рідного брата, що загинув у роки Вітчизняної війни в Кенігсберзі. «Правдиві відомості з історії є в інтернеті, але потрібно й надалі долучатись до творення історичного літопису нашого краю і розміщувати такі матеріали в інтернеті», - сказав досвідчений промовець, історик-літописець.


Вчитель місцевої школи Микола Ярославович Буць шанобливо дякував за надану йому можливість працювати в інтернет-центрах Заліщицької центральної бібліотеки і в Товстенській селищній бібліотеці. Послугами цих бібліотек він користується з часу відкриття бібліотечних пунктів доступу до інтернету. М. Я. Буць наголосив на важливості у роботі вчителя інтернет-ресурсів і пообіцяв навчати комп’ютерної грамотності та користуванню інтернетом учнів Слобідської загальноосвітньої школи І-ІІ ст.


На зустріч із сельчанами до Слобідки в той день прибули і представники районної влади: О. М. Безушко, заступник голови Заліщицької РДА та В. В. Кулачковський, керівник секретаріату районної ради.

Оксана Миколаївна привітала жителів Слобідки з радісною подією, наголосивши на важливості інформаційного збагачення і бажала усім бути причетними до творення життєво-важливих справ у майбутньому.

Юні аматори – учасники взірцевого дитячого ансамблю «Соколята» із села Дзвиняч подарували слобідчанам розмаїту концертну програму. Знаний у нашому районі колектив дарував пісні і танці, поетичні віншування, колядки за які вдячні глядачі обдаровували їх бурхливими оплесками. Про історію створення та творчі здобутки «соколят» розповіла директор Дзвиняцької ЗОШ І-ІІ ст. Л.М. Гагалюк.



Після завершення урочин люди ще довго не розходились до своїх домівок, затримались у сільській бібліотеці. Сподіваємось, що такі події відбудуться незабаром й в інших селах нашого району.

Бібліотекарі району завжди мали багато добрих друзів, а тепер їх у нас ще більше – меценатів, уродженців краю, які проживають далеко від рідних сіл і міста, але не забувають про своє коріння і про своїх односельчан. Сподіваємось на спонсорську підмогу для відкриття таких же пунктів доступу до інтернету і до інформації й в інших сільських бібліотеках, від усіх людей доброї волі.

4 коментарі:

Ганна сказав...

Вітаємо Вас з відкриттям! Заліщицький район стає дедалі відомішим своїм прагненням до інновацій та своїми досягненнями!

BO сказав...

Вітаємо з відкриттям

olga сказав...

Вас вітає Лановецька ЦБ

lesja сказав...

Вітаємо з відкриттям.Успіхів інатхнення.