пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Люби і знай свій рідний край

Краєзнавчі читання на таку тему нещодавно проведено у читальній залі центральної районної бібліотеки, які присвятили 125-річчю від дня народження Йосифа Шварца - уродженця Заліщик, дослідника історії та природи краю.
Живучи в Заліщиках, цікавився природою, археологією та історією Наддністров’я. У часи, коли наші землі підпорядковувались Польщі, очолював Заліщицький відділ Подільського туристично - краєзнавчого товариства. На початку червня 1929 року у приміщенні Повітової Ради в Заліщиках було відкрито повітовий музей, директором музею став Йосиф Шварц.

Професор Шварц - автор першого краєзнавчого путівника Наддністрянщини «Заліщики і околиці», який видано у 1931 році в Тернополі. У цьому виданні є детальна інформація про природу, археологію, історію та старожитності Наддністров’я.
Про життєво – творчий шлях Йосифа Шварца розповіли юні краєзнавці - Ірина Свіченюк – учениця 11 класу ЗОШ №1 ім. О. Маковея, Ірина Гармата – учениця 9 класу ЗОШ № 2 та десятикласник гімназії Назар Костинюк ( учень 6-А класу).
Доповнив повідомлення краєзнавців цікавими фактами, демонструючи історичні документи, фото світлини, рідкісне друковане видання «Заліщики і околиці» та інші музейні експонати, Василь Іванович Олійник, директор Заліщицького районного краєзнавчого музею.
Присутні у залі - учні трьох навчальних установ міста, які проявляють особливий інтерес до історії, з цікавістю збагачувались цінною інформацією про рідний край і про великий вклад у дослідження його історії Йосифа Шварца.

Огляд літератури, що доповнює відомості про педагога - професора, історика і природолюба, провела Марія Рудик - бібліограф центральної бібліотеки.
Педагог Пантелеймон Григорович Хомишин - Заслужений вчитель України звернувся до учнівської молоді із закликом - продовжувати пошуково – дослідницьку діяльність, вивчати і знати історію рідного краю.
Схвально прийняли краєзнавці пропозицію про проведення наступних краєзнавчих читань, які будуть присвячені Олені Телізі та Олегу Ольжичу, що колись побували у Заліщиках ( до 105-тої річниці від дня їх народження).
Детальніше

1 коментар:

бібліотекар сказав...

З найкращими побажаннями прийміть від нас "Сердечную награду" та передайте естафету далі (http://obslugter.blogspot.com)