пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

Зустріч із відомим скульптором

18 вересня 2015 року Іван Салевич - уродженець с. Виноградне Заліщицького району, який тепер проживає у Чернівцях, відомий скульптор, художник відвідав Заліщицьку центральну районну бібліотеку.

Працівники бібліотеки щиро привітали митця з присвоєнням йому цьогоріч звання - "Заслужений художник України".


2015 рік став особливим, знаковим у житті Івана Миколайовича - 6 серпня гідно зустрів він своє 55 літо.


У березні 2015 року на Стороженеччині урочисто відкрили пам`ятник Тарасові Шевченку, який виконав І.М. Салевич з граніту і бронзи.


А в травні 2015 року в галереї КУМФ (Канадсько-українська мистецька фундація) відбулася персональна виставка робіт українського митця з Чернівців, члена Національної спілки художників України Івана Салевича.


У перший свій приїзд до Канади наш талановитий краянин вирішив ознайомити жителів Торонто не тільки зі своїми скульптурами, а й з живописними та графічними роботами. У доробку скульптора є скульптурно-монументальні композиції, які прикрашають парки та будівлі українських міст, він автор меморіальних дошок, пам`ятників Тарасу Шевченку, Назарію Яремчуку та інш. Багато скульптурних та живописних робіт Івана Салевича зберігаються у музеях та приватних колекціях в Україні та за кордоном.


Під час нашої зустрічі, ми довідались, що канадські відвідувачі виставки особливо зацікавились пейзажами, написаними художником у різних куточках України та Європи, а саме: "Символи України" (2001 рік), "Ікар" (1991 рік) та багатьма іншими.


У Торонто відбулись зустрічі Івана Миколайовича з поціновувачами його творчості, де він представив у фотографіях роботи різного періоду і останні, пов`язані з подіями в Україні. Творчі зустрічі І.М. Салевича також відбулись цього літа в Італії.


Дуже цікаво розповідав нам митець про ІІІ Всеукраїнське трієнале "Український фолькмодерн 2015". Головною метою цього проекту є популяризація розвитку модерного образотворчого мистецтва з яскраво вираженою українською генезою. "Український фолькмодерн 2015" - сублімація творчої енергії українських митців на створення модерного образу українського мистецтва в світовому культурному просторі.


Іван Салевич гостинно запрошує своїх краян на Всеукраїнську виставку "Український фолькмодерн 2015", яка відбудеться 14 жовтня 2015 року в рамках святкування Дня міста Чернівці та Дня художника. А в жовтні твори скульптора-митця будуть експонуватись на виставці, яку організує у Заліщицькій центральній районній бібліотеці.

Немає коментарів: