понеділок, 5 грудня 2016 р.

Коли є місце для творчості

  «Мені у спадок так дано багато, цей білий світ, і все, що в ньому є..!» - під таким гаслом 27 листопада відбулося чергове засідання Клубу творчої молоді, який вже понад десять років діє при Заліщицькій районній бібліотеці.
  Ведуча заходу – бібліотекар юнацького абонементу Лілія Вонс запропонувала учасникам Клубу поміркувати на тим, яким вони уявляють свій внутрішній світ. Відомо, що внутрішній світ людини формується поступово під впливом багатьох чинників: сім’ї, друзів, телебачення, літератури. Але так чи інакше, в ній залишається перше, початкове знання про свій світ, свою душу, свої особливості. Хтось скаже, що його світ схожий на метелика з барвистими крилами, а хтось порівняє його з безкрайнім океаном. Творчі доробки, якими ділилися в той день учасники Клубу, через картини, поезію, вироби з бісеру, різні техніки художнього мистецтва відкрили багатогранний і захоплюючий світ кожного з присутніх.
  З кожним роком Клуб творчої молоді поповнюється новими учасниками і цього разу не обійшлося без «новеньких». Марія Пукіш – учениця 9 класу Заліщицької гімназії розповіла про світ своїх захоплень. Вона шість років навчалася в художній школі, нещодавно самостійно освоїла техніку малювання дудлінг (від англійського doodle – несвідомий малюнок) – це малювання за допомогою простих елементів, проте з цих простих елементів можуть складатися складні композиції, що вражають уяву. Малююючи в техніці «дудлінг», візерунки виходять дивні і вельми хитромудрі: складаються з рисок, штрихів, кружечків, хвилястих ліній і різних інших фігур. У підсумку всі вони з'єднуються в химерний, нерідко сюрреалістичний, сюжет. Про різноманіття внутрішнього світу дівчини також свідчить її навчання в музичній школі, захоплення танцями. Уже понад три роки Марійка виступає в ансамблі «Дністер».
  Її подруга й сусідка по парті – Анастасія Навізівська закінчила художню школу, малює аквареллю, гуашшю. Крім того знаходить час для танців, учасниця  ансамблю пісні й танцю «Первоцвіт», співає, пише вірші. Дівчина зізнається що прагне постійно відкривати для себе щось нове, тому дуже любить подорожувати.
  Уперше завітала до Клубу творчої молоді Адріана Шпортан зі своїм братом Ервіном. Дівчина навчається в 11 класі ЗОШ ім.О.Маковея, з дитинства захоплюється художнім мистецтвом, самостійно опанувала техніку малювання акриловими та олійними фарбами. На тих картинах, які Адріана принесла на засідання Клубу, яскраво виражений її внутрішній світ. Сьогодні перед Адріаною стоїть вибір майбутньої професії і дівчина хоче присвятити своє життя дизайнерській справі.
  Серед інших учасників Клубу – Оксана Бойчук – учениця 9 класу ЗОШ №2. Вже понад десять років дівчина займається вишиванням бісером, крім того займається науково-пошуковою роботою, наразі досліджує походження Київської Русі.
  Марія Ляшук – студентка 1-го курсу спеціальності «Комерційна діяльність» у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого, також навчається в художній школі, де працює з техніками гіпсу, квілінгу, образотворчого мистецтва. У клубі вона вже неодноразово представляє свої роботи з бісеру, тканини.
 Творча молодь охоче ділилася доробками, задумами, кожен привідкрив завісу до свого внутрішнього світу, щоб обмінятися та запалитися натхненням. Хочеться побажати всім нам час від часу відкладати буденні справи для того, щоб в нашому житті знайшлося місце для творчості! Діліться тим, що Вас надихає, живіть цікаво!

Мій світ
Мій світ – це неба решето,
Крізь нього падають дощі і громи.
А ще він, як старе письмо,
Не розбереш, де крапки, а де коми.
Він – ніби звук, побачений очима,
Тепло, яке знайшла рука в снігу.
Для когось – рай, для когось – чортівщина,
Та я не скаржуся, а з радістю живу.
Мій світ – не справжній і не фантастичний,
Його сюжет – напруженонімий.
Я – лиш об’єкт, у чомусь прагматичний.
Та переконана: цей світ є тільки мій.

Мар’яна Палагнюк-Саранчук



Немає коментарів: