пʼятницю, 22 березня 2019 р.

Поетичний вернісаж


21 березня – Всесвітній  день поезії.
         Впродовж  цього дня  у Заліщицькій центральній районній бібліотеці  звучало поетичне слово.
         Відвідувачі книгозбірні  мали можливість  ознайомитись  із книгами,  які демонструвались  на виставці "Поезія - це діамант, величиною в слово".                
         Поетичну палітру краю  презентують на Заліщанщині  уже давно визнані майстри слова  і  молоді  поети-початківці.
         Березневі дні    дати народження  наших краян, які залишили  вагомий  поетичний  спадок  для  багатьох поколінь.
         26 березня 1951 року  народився  у селі Росохач  Чортківського району поет, прозаїк, правозахисник, громадський дія,  лауреат  Шевченківської премії  Степан Сапеляк,  який  у 1967 – 1969 роках  навчався  у Заліщицькій музичній школі  і закінчив  середню школу  в Заліщиках.
         У березневу пору  2012 року  Степан Євстахійович   збирався в дорогу. Хотів побувати у Заліщиках, відвідати пам’ятні  рідні місця.  Перед виїздом  із Харкова  надіслав  для районної бібліотеки  авторські книги: «Незів’яле листя», «Во ім’я слова», «Кричі часу», на яких  написав  ще й  свої  побажання,  поділився спогадами.  Першого лютого 2012 року  раптово обірвалось  життя талановитого  нашого земляка, але його поезіям забезпечена вічність.
         У цьогорічний  день поезії в нашій  бібліотеці із  запису  звучало  поетичне слово автора  Степана Сапеляка, а також  чудові поезії, які  декламували   читці  у Тернополі та Харкові, під час  пам’ятних ювілейних вечорів, присвячених нашому краянину.
         Ще один із знаних  наших  земляків – Євген Безкоровайний,  який народився  24 березня  1947 року  у селі Ворвулинці Заліщицького району,  середню освіту  також здобув  у Заліщицькій школі.  Працював  кореспондентом, редактором Заліщицького районного радіо.
         Євген Іванович – літератор, журналіст, життя якого  раптово обірвалось  у Тернополі, де проживав, очолював  обласну письменницьку організацію.   Часто відвідував рідне село, Заліщики  і села  нашого району,яким присвятив  свої поезії,  дарував книги  бібліотекам.
         У фондах районної бібліотеки є поетичні збірки  Євгена Безкоровайного: «Яворина», «Профіль любові», «Душа, як сонях», «Осіння сльоза», «І так живу».      
 
У День поезії 2019 року  експонувались  на виставці  не тільки поетичні збірки Є. Безкоровайного, але й звучали у записі  його поезії  і пісні,  що створили на слова поета  композитори Тернопілля, і поетичні читання  тернопільських  виконавців. 

Немає коментарів: