четвер, 21 березня 2019 р.

Іван Мазепа: погляд крізь століття


20 березня Україна вшанувала ім’я Івана Мазепи – славного свого сина, колоритну постать в українській історії.
         У цей день виповнилось 380 років від дня народження хороброго воїна, вмілого полководця, дипломата і розсудливого політика, який впродовж 22-ох років гетьманування забезпечував безпеку та надавав максимально можливу автономію Україні, створив перший український флот.
         Під час гетьманування Мазепи відзначено розквіт освіти, архітектури, літератури, філософії, теології. За власні кошти меценат Мазепа будував і реставрував храми на території всієї Гетьманщини, матеріально підтримував спорудження  Могилянського колегіума, який набув статус академії, а також видавництво україномовних книг, створював бібліотеки.

         Про важливі життєві справи Івана Мазепи розповіла Галина Балицька, бібліотекар читального залу Заліщицької центральної районної бібліотеки і ознайомила з книгами, які експонуються на виставці: «Іван Мазепа: погляд крізь століття».

         Учасники літературно-історичної зустрічі – працівники закладів культури міста Заліщик ознайомились з величною постаттю і вагомими життєвими справами Гетьмана України у становленні і розвитку українського мистецтва та культури, переглянувши також документальні фільми: «Іван Мазепа – Гетьман України» і «Героїчне минуле: від Святослава до Небесної сотні».

Немає коментарів: