середу, 6 березня 2019 р.

Заліщики вшановують Шевченка


У березневі дні традиційно організовуємо  у бібліотеках заходи пам’яті і шани, які присвячуємо Тарасу Шевченку, письменникові, творцю і сівачеві української славної історії.
         Історичними пам’ятками про генія-українця у Заліщках є пам’ятник Кобзареві, який зведено у 1961 році (скульптор Дмитро Крвавич).

         До 100-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка встановлена Пам’ятна дошка на будівлі колишнього Народного дому ( тепер пошта), а на будинку міської музичної школи (вулиця Т. Шевченка ) – до 175-річчя від дня народження Кобзаря.

         На його славу споруджено пам’ятники у Товстому, Торському, Щитівцях, Дуплиськах, Гиньківцях, Зеленому Гаї, Колодрібці, Касперівцях, Поділлі, Винятинцях, Нагорянах Заліщицького району. Фото:  http://zallibrary.blogspot.com/2014/03/blog-post_11.html
         Маловідомою, мабуть, для багатьох шанувальників імені і життєво-творчої спадщини поета, є історія «заліщицької верби», яка висаджена у 60-их роках біля пам’ятника Тарасу Шевченку і тепер прикрашає своєю пишною кроною і ошатним зеленим вбранням міський сквер.
         Пагони верби привезли українські письменники з Мангешлаку до Львова, а потім, за сприяння відомого письменника Романа Лубківського, передали до Заліщик.
         Вчитель-природолюб Лев Романович Басараба з любов’ю виростив тоді вербові саджанці, які було висаджено біля пам’ятника Т. Шевченку.

         Працівники Заліщицької районної бібліотеки біля пам’ятника Тарасу Шевченку і верби 6 березня 2019 року читали «Кобзар».

Немає коментарів: