вівторок, 24 серпня 2021 р.

Живучий між людей, бо словом переміг

 


      23 серпня  відзначаємо 154-річчя від дня народження видатного українського письменника Осипа Степановича Маковея.
         Ми заново відкриваєм для себе постать О.Маковея, проходимось його дорогами. Він був сином України, і її доля ніколи не була йому байдужою. Вчитуємось у сторінки його творів, захоплюємось ерудицією письменника, публіциста, критика, якого, по праву, називають Галицьким Орфеєм.
         Життєвим кредо письменника стали слова із його ж щоденника: «Працювати, жити для народу треба – мушу».
         Маковеїв літературний доробок непомірно великий, дарма що не зібраний, а порозкиданий по усіх українських виданнях. Найповніше талант письменника виявився у прозі. Було опубліковано 8 книжок – окремо виданих оповідань «Весняні бурі», «Орфема»(1895), повістей «Залісся»(1897) і «Ярошенко»(1905), збірок «Наші знакомі» (1901) , «Оповідання» (1904), «Кроваве поле» (1921), «Прижмуреним оком» (1923). Чимало творів письменника, розкиданих по періодичних виданнях, не входило до збірок, чимало неопублікованих збереглося в рукописах.
        Міська бібліотека традиційно щороку вшановує ім’я та постать Осипа Маковея. Працівники Заліщицьої МЦПБ підготували у читальній залі тематичну виставку-персоналію «Вся сила моя і вся слабкість моя – сталеве перо і чорнило»

Немає коментарів: