вівторок, 29 листопада 2011 р.

Маркіян Шашкевич – будитель народного духу

 Ольга Тракало
У ці дні Україна  велично вшановує пам'ять Маркіяна Шашкевича – українського письменника, поета, культурно-мистецького діяча, священика, ініціатора видання альманаху «Русалка Дністрова», засновника гуртка «Руська трійця».
    Сьогодні перед нами велично зринає постать Маркіяна Шашкевича, від намагань якого пробилося джерело нашого культурного і літературного відродження, національного пробудження Галичини.
    Тарас Шевченко на Великій Україні, а Маркіян Шашкевич на Західній Україні виконали дані їм долею і Богом призначення докластися до самоусвідомлення народу, вияву його єства, української душі.
     200-літтю Маркіяна Шашкевича присвячуються нині літературні вечори, мистецькі зустрічі, духовні імпрези, художні читання. Вшановуючи його пам'ять, визнаємо заслуги перед українською культурою, вкладом у творення літератури, розвиток рідної мови.
     «Маркіян Шашкевич – будитель народного духу»,  на таку тему проведено літературний вечір у вітальні «Літературні зустрічі», що діє в центральній бібліотеці.
      Про життєво-творчий шлях велета українського духу М. Шашкевича розповіли ведучі Марія Рудик та Лілія Вонс, огляд літератури провела Світлана Пукіш. Студенти Заліщицького вищого професій - ного училища: Іванна Маціборко, Марійка Якубів, Світлана Кривко та Мар’яна Заварніцька декла - мували поетичні твори Маркіяна Шашкевича. Пісню на слова М. Шашкевича «До милої» виконала Олександра Іліщук.
     Про Маркіяна Шашкевича – священика, духов - ного провідника розповів отець Іван Сендзюк, парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці у Заліщиках. Ознайомивши нас із Посланням Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави Української греко-католицької церкви з нагоди 200-річчя з дня народження  будителя України - отця Маркіяна Шашкевича, отець Іван звернувся до молоді із закличними словами: «Ми повинні правильно обирати і захищати завжди свою позицію у житті. Добре вчитися, бути активними, любити і пропагувати українську мову та культуру, нести в серцях іскру любові до рідного слова і до України».
    Віра Панчак – уродженка міста Заліщики, відома у місті громадська активістка проживає тепер на вулиці М. Шашкевича. Пані Віра поділилась цікавими спогадами про наше місто, розповіла про давні назви своєї вулиці, яка у 90-х роках перейменована на вулицю імені Маркіяна Шашкевича. Вона згадала добрим словом світлої пам’яті Розалію Мамалигу, духовну посестру, також активну членкиню Союзу Українок, яка за життя домагалась про присвоєння їхній вулиці імені письменника, пропонувала спорудити пам’ятник, видала авторську книжечку, присвятивши її Маркіянові Шашкевичу. Авторський роздум назвала «Раз добром нагріте серце вік не прохолоне», помістила у цій книзі й свої поетичні присвяти. В.Д. Панчак розповіла нам про те, що пам’ятає до тепер як вивчали колись на уроках у середній школі творчість Маркіяна Шашкевича.
   Сьогодні нам, українцям XXI століття, треба вчитися у Маркіяна Шашкевича глибокої духовності, розуміння народної мудрості, національної твердості духу, благородства і самовідданості, навчитися жити і діяти так, щоб ніхто не забирав у нас рідної мови, історії, літератури, держави.  Щоб ніхто не смів живцем шматувати нашу українську душу.
   Усвідомлюймо місію Шашкевича, черпаймо в його голосі, в його діяннях сили у незнищенність нашої духовності, віри в день прийдешній.
    Звертаймось до Маркіяна Шашкевича, щоб зачерпнути сили для поступу, твердості в діяннях, щоб воскресити те, що відродило нас як націю, народ, державу.
    Пам’ятаймо його віщі слова: «З синів – на сини – віки перебуде, каміння перестоїть!»
   


Немає коментарів: