пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Літературний портрет «Євген Маланюк: творчість і доля» /До 120-річчя від дня народження/


  Українська  земля зродила цього сина на свою  оборону і славу. Щедро  обдарувала його  талантом, та не дала щастя-долі. З відпущених Богом 71 року – 50  Євген Маланюк  прожив на чужині, там і помер. Але щира любов до рідного  краю  зробила чудо:  поетове ім’я стало  відомим в Україні. Пішов звідси переможеним, а повернувся  переможцем.  Ще  замолоду він точно  визначив свою  політичну і людську позицію. «Я волю  полюбив державну», – під такою  назвою в читальному  залі районної бібліотеки була  організована  викладка  літератури,  присвячена 120 –річчю від дня народження Євгена Маланюка.
   А для педагогічного і учнівського колективів Заліщицького обласного дитячого  санаторію  працівники районної бібліотеки   Баранецька Т. І. та Балицька Г. І. організували тематичний захід – літературний портрет «Євген Маланюк: творчість і доля»,  розповівши  про життєвий і творчий шлях поета. 
 Важливо  знати, що Євген Маланюк , починаючи з  середини 30-х років і до 1939 року разом з сином  щорічно   відпочивав  у нашому місті. В Заліщиках, на  «Зимному  Поділлі», як його називав  поет, батько з сином  відвідували  родину  однофамільців  Маланюків. Це був  край дуже схожий  з Архангородщиною і  найближчий до рідної  поетові  Синюхи.
   27 травня 2016 року в нашому  місті  увіковічено пам'ять  славетного  українського поета. На фасаді будівлі  Заліщицького обласного дитячого  санаторію, де колись була  вілла  «Аріадна»,  відкрито меморіальну дошку з портретом  та написом: «Тут,  на віллі  «Аріадна»  влітку  1936,1938 та 1943 роках  жив і творив  видатний український письменник Євген Маланюк (1887-1968)».
   Євген Маланюк  увічнив своє ім’я, бо його творчість  стоїть на трьох китах, які  забезпечують  митцеві безсмертя: щира  любов до Батьківщини, високий  інтелект, і  головне – непересічний поетичний талант.

Немає коментарів: