вівторок, 22 жовтня 2019 р.

Дружимо з краянином Йосипом Котузяком


Давня дружба єднає бібліотекарів книгозбірень району з уродженцем села Ворвулинці Йосипом Котузяком, який часто відвідує рідне село, дарує свої авторські книги до Заліщицької центральної районної бібліотеки і філій ЦБС.

         Нещодавно ми отримали в дарунок цікавий щорічник «Гуцульщина», в якому поміщена стаття Й. Котузяка «Увічнені патріоти, які виховували молоде покоління на зламі ХІХ – ХХ століть» про письменника Осипа Маковея, директора Заліщицької вчительської семінарії  та доктора-патріота Мар’яна  Долинського, директора крайового шпиталю у Заліщиках у 1912-1940 рр.

         У журналі читаємо також цікаві відомості про Йосипа Котузяка, який   народився  1942 року  в селі Ворвулинці, в родині сільського майстра кушніра. У ранньому віці  набув  фаху кравця-закрійника.

         У 1965 році  в пошуках долі  подався  на Буковину,  де зустрів  дівчину Еріку, з якою згодом одружився і створили сімю.
         Працював майстром-закрійником  у Вижницькому  райпобуткомбінаті. Виготовляв  сценічний одяг  для учасників  художніх колективів  Чернівецької області та Молдови, для Тернопільського ансамблю «Ватра»,  був  близько знайомий  з народним артистом України Назарієм Яремчуком та багатьма  відомими  поетами, композиторами, скульпторами.
         У 90-их роках Йосип Котузяк виїхав з родиною до Німеччини, але проживши там 15 років, повернувся до Вижниці, де мешкає і зараз. У 2015 році подружжя Йосипа та Еріки Котузяків відзначило золотий ювілей подружнього життя.
         Йосип Тодорович зараз пише поезію, прозу, яка пронизана патріотизмом, любов’ю до Ураїни і ненавистю до ворогів, записує смішні історії.
         Йосип Котузяк  надзвичайно шанує любов  до рідного села,  до родини,  береже  і творить пам'ять про українських героїв-односельчан, яким присвячує свої книги.
         У його творчому доробку є книги «Розстріляне кохання», «Анна полонянка», «І сміх, і гріх», «Україну не скорити». Автор продовжує творити літопис історії свого рідного села і краю.

         Днями Йосип Котузяк відвідав Заліщицьку центральну районну бібліотеку, привіз цього разу цікаві книги буковинських авторів для ознайомлення читачів районної книгозбірні.


Немає коментарів: