середу, 16 жовтня 2019 р.

Інтернет-ресурси у роботі сільської бібліотеки



"У кого немає вдома комп'ютера,
може піти до бібліотеки, чи не так?
В чому проблема?"

Біл
л Гейтс
        
Бібліотека – головне місце дозвілля для мешканців сіл, людей різного віку. У семи бібліотеках-філіях Заліщицької ЦБС є комп'ютери з безкоштовним доступом до мережі Інтернет,  і навіть є зона Wi-Fi, якою активно користуються молодь і діти.
Бібліотека сьогодні є інформаційним центром у кожному селі району. Тут можна почерпнути різну інформацію, використовуючи  бібліотечні ресурси та веб-інформацію.
Бібліотечні працівники повинні володіти навиками користування комп’ютером та вільно почуватися в Мережі, щоб в будь-яку мить допомогти користувачеві.
         У сучасному Інтернет-просторі є дуже популярними соціальні мережі та власні блоги. Тому ми пропонуємо працівникам книгозбірень, в яких є бібліотечні Інтернет-центри, реєструвати свою бібліотеку у соцмережах, а також вести бібліотечний блог.
З цією метою у Заліщицькій центральній районній бібліотеці для працівників сільських бібліотек-філій проведено тренінг-практикум: «Інтернет-ресурси у роботі сільської бібліотеки».

З інформацією про ефективність роботи бібліотечних Інтернет-центрів, використання  апробованих та впровадження інноваційних форм в обслуговуванні користувачів бібліотек виступила Ольга Тракало – директор Заліщицької РЦБС. Марія Рудик – методист центральної районної бібліотеки надала методичні рекомендації в організації діяльності Інтернет-центрів, використанні електронних та створенні власних ресурсів бібліотеки, а Ольга Титор – бібліотекар Інтернет-центру акцентувала увагу на пошукових системах в інформаційному обслуговуванні користувачів.

Під час практичних занять учасники тренінгу закріпили важливі завдання у роботі бібліотечних Інтернет-центрів – перевірки швидкості передачі даних, створення бібліотечних облікових записів у мережі Інтернет і в соціальних мережах, використання офісних програм у роботі бібліотек, збереження і використання інформації на зовнішніх електронних носіях та інші.

Немає коментарів: