четвер, 12 березня 2020 р.


13 березня виповнюється 60 років Юрію Андруховичу — знаковій постаті сучасної української літератури.
Провідний український поет, прозаїк, есеїст, «Патріарх Бу-Ба-Бу», кандидат філологічних наук живе і працює в Івано-Франківську.


У фондах Заліщицької центральної районної бібліотеки є такі книги автора: «Рекреації», «Лексикон інтимних міст», «Ворохтаріум», «Бу-Ба-Бу», «Таємниця».   
                                                                          
   «Рекреації» — перший роман Юрія Андруховича, опублікований у 1992 р.   Оповідка про початок 90-х і такий собі український варіант бразильського карнавалу — Свято Воскресаючого Духу, на яке потрапила компанія українських поетів.                                                                        
  Роман «Рекреації» уже давно зайняв почесне місце в пантеоні сучасної української літератури. У ньому якнайяскравіше розкрився потяг автора до гротеску і фантасмагорії.                                                                                                 «Таємниця» мемуарний роман Юрія Андруховича, опублікований в 2007 році. Це  «книга спостережень», книга буття однієї людини, шум і шал Юрія Андруховича, який наважився подати відшліфовану (художньо -містифіковану, але все одно правдиву) автобіографію. Роман вийшов сенсаційним.
У "Бу-Ба-Бу: вибрані твори" увійшли кращі зразки поезії, прози та есеїстики Юрія Андруховича, Олександра Ірванця та Віктора Неборака з детальними бібліографічними відомостями про кожного з авторів.
У 2011 році Юрій Андрухович випустив найбільшу свою книгу — «Лексикон інтимних міст». Критики назвали нове видання «автобіографічним атласом внутрішнього світу письменника». У новій книжці Юрій Андрухович розповів 111 історій про 111 міст, які йому довелося відвідати, в яких довелося пережити приємні й не дуже, але завжди унікальні інтимні — в широкому значенні цього слова — моменти. Це розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами різножанрові тексти — від есеїв і оповіданьдо віршів у прозі.
         «Ворохтаріум» — це неквапливі розмови трьох давніх друзів. Розмови настільки відверті та влучні, що хочеться сидіти поряд, слухати і долучатися  коментарем, посмішкою, мовчазним розумінням. Бо цю бесіду ведуть Юрій Андрухович, Олександр Бойченко та Орест Друль.
         Запрошуємо до бібліотеки, знайомитись із книгами!

Немає коментарів: