четвер, 13 жовтня 2022 р.

Василь Салевич

 

«Людина, що дозволила собі жити музикою»
2 вересня відзначав своє 70-ліття талановитий диригент, композитор, заслужений працівник культури України Василь Салевич. Музикант живе і працює у Харкові, проте через небезпеку життю, він як і сотні українців тікаючи від війни зустрів свій ювілей у рідному селі Виноградне. І ми мали за честь відсвяткувати ювілей земляка у нашій громаді, у його рідному селі.
Із цієї нагоди Відділ культури, туризму, молоді та спорту Заліщицької міської ради спільно із Заліщицькою міською публічною бібліотекою організували творчий вечір «Талант помножений на працю» для вшанування таланту маестро, який своєю титанічною працею, патріотичним духом прививає любов до багатогранної української пісні.
Ведуча заходу Світлана Пукіш розповіла, що ще в юнацькому віці Василь Салевич вже грав на декількох музичних інструментах: цимбалах, трубі, баяні, скрипці. Грав на слух, не маючи музичної освіти, ще не вміючи читати нот і тільки згодом здобув музичну освіту навчаючись у Теребовлянському училищі культури.
Зі слів самого Василя Салевича любов до музики і українського слова у нього були із раннього дитинства і цей дух композитор проніс через усе своє життя, більше того, поширював українське пісенне мистецтво в російськомовному Харкові, тому що чітко усвідомлював вагу рідної мови та культури. Він створив і є художнім керівником та диригентом народного хору «Світанок», «Сяйво», «Водограй». Під його керівництвом ці колективи неодноразово ставали лауреатами та переможцями різноманітних конкурсів і фестивалів.
Талант помножений на працю дає гарні плоди. Хор «Світанок», «Сяйво» та хор «Водограй » мають звання «народного». І сам маестро 2009 року удостоєний звання «Заслужений працівник культури України». Відзнаку диригент отримав з рук президента Віктора Ющенка.
Музичні та організаторські здібності Василя Салевича високо цінують і на Слобожанщині. На адресу ювіляра надійшло багато відео-привітань: народного артиста України Олега Дзюби, заслуженого артиста України Михайла Марковича, професора Київського національного університету культури Петра Андрійчука, заслуженого працівника культури Миколи Романова з Вінничини. Також відео-привітання із Івано-Франківська, від Володимира Савчука – заслуженого діяча мистецтв України, художнього керівника і диригента чоловічої хорової капели «Сурма», Сергія Ламзіна з Харківщини, Анастасії Шинкаренко - директорки «Муніципального центру культури та аматорського мистецтва» м. Харків.
Не забував автор і про рідне Виноградне, присвятивши йому першу авторську пісню «Виноградне моє». Саме в рідному селі пройшов ювілейний творчий вечір «Талант помножений на працю» на якому односельчани Василя Салевича вітали земляка, а саме – Ганна Посіда, Валентин Зенкович, Василина Базюк, Борис Шипітка і наймолодші жителі села Виноградне - учні школи, де і відбувався захід.
Присутні тепло приймали спільні твори Василя Салевича і члена національної спілки письменників України – Івана Стронського, також уродженця села Виноградне, а це більше 10 пісень.
Привітала композитора начальник відділу культури туризму, молоді та спорту Заліщицької міської ради – Оксана Безушко. Вона подякувала диригенту за його подвижницьку працю на ниві української культури і матері Марії Салевич, що виховала такого талановитого сина і вручила квіти та подарунки.
Музичний доробок майстра налічує близько ста пісень та обробок на вірші українських поетів і власні тексти. Це різножанрові твори – хорові, вокальні, духовні. До уваги присутніх було представлено відео з творчого доробку композитора. Авторські пісні Василя Салевича виконували солісти Заліщицького міського будинку народної творчості Сергій Костюк, Микола Когут і жіночий ансамбль села Виноградне.
Захід закінчився виконанням пісні «Многая літа» у музичній обробці композитора.
Василь Салевич - живий приклад патріотизму, незламності духу, працьовитості, людини, яка торує шлях українській музиці, жертовно віддавши себе цій справі, і досі продовжує робити усе для культурного фронту українського народу.
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні 

 

Немає коментарів: