четвер, 13 жовтня 2022 р.

Мости Любові

«Мости любові» – так називається нова поетична збірка нашого краянина із села Зозулинці Івана Козака. 20 вересня, автор презентував її в літературній вітальні Заліщицької міської публічної бібліотеки.
Іван Козак –поет, педагог, історик, краєзнавець, громадський діяч, один із співавторів посібника «Історія України ХХстоліття», лауреат премії ім. Івана Бажанського, призер конкурсу на кращий вірш до 200-х ліття Тараса Шевченка. У творчому доробку є вже декілька поетичних збірок. Його твори надруковані у збірнику «Дотик до слова». Він автор краєзнавчого дослідження «Зозулинські святині» та упорядник буклету «До 40 днів світлої пам’яті художника В. Д. Демяніва». Співавтор альманаху «Засіваючи ниву майбутнього». У його віршах – історія та сьогодення, краса природи і людських почуттів, шанування наших святинь і тривога за долю Батьківщини, яка переживає сьогодні важкі часи. Незмінним залишається доброта і віра в майбутнє. А ще наскрізною ниткою поезії Івана Козака є любов до рідного Наддністрянського краю, до людей, до жінки- матері. Тож і назвав автор другу збірку поезій «Мости любові». Книга побачила світ, цьогоріч у видавництві «Друк Арт», м. Чернівці. Нова збірка розкриває перед читачем багатий внутрішній світ автора. У поезії правда про наші історичні корені та сьогодення, а ще любов до життя . Вірші доповнюють фотографії та фотокопії картин художника Василя Дем”яніва, теж уродженця села Зозулинці. Збірка закінчується поетичними та прозовими посвятами односельчанину. Вийшла за фінансової підтримки Василини Босак (Матійчик). Під час заходу автор згадував, що почав писати ще у школі. Будучи вже у зрілому віці показав свої вірші друзям, вони і спонукали Івана Романовича до створення власної поетичної збірки. За підтримки товаришів та однодумців він презентує вже другу збірку власних віршів. Іван Козак зазначив, що це не просто книжечка, це літературно –мистецький проект «Творчість заради Перемоги», що об’єднав творчих людей півдня та заходу України. Ідея та творча підтримка проекту - Любові Голодівської, товаришки по творчості, друга та однодумця, щодо поступу української національної ідеї, вчителя. Сьогодні, в часи війни вони разом вирішили підтримати український культурний фронт.
Любов Іванівна була присутня на презентації збірки, і у своєму виступі розповіла про шлях створення книжки. Обкладинку підготовлено у співпраці з київськими товаришами, друзями. Художником –ілюстратором видання є Алла Бондарєва., товаришка та учасниця проекту, з Миколаївської області. У своєму відео –привітанні до учасників зустрічі Алла Бондарєва, розповіла, що ілюстрації малювала при свічках, адже проживає на прифронтовій території.
Композитор та виконавець Олександр Полівода, теж з Миколаївщини, створив пісню на вірш «Тут жили козаки», яким розпочинається збірка «Мости Любові». Присутні мали можливість почути цю пісню у виконані музиканта у його відео- привітанні. Розділити радість нової книги Івана Романовича приїхали гості із Заставни, Чернівецької області, де поет прожив 33 роки. У своєму виступі Світлана Масловська, редактор часопису «Голос Краю» розповіла про те що в місті Заставна, Івана Козака знають і поважають як творця і шанувальника слова. Серед представників Буковини також були товариші по перу: Ярослав Волощук –поет, письменник, фотограф, громадський діяч; Степан Панчук –педагог, поет,член спілки письменників України; Василь Павельчук –громадський діяч, один із організаторів Народного Руху на Заставнівщині. Слово привітання від Заліщицької громади розпочала Оксана Безушко, начальниця відділу культури, туризму молоді та спорту Заліщицької міської ради. З родинного села Зозулинці поета та краєзнавця вітали представники вчительського колективу на чолі з директором школи Іваном Ткачиком та гурт «Зозулинські кумасеньки», під керівництвом Віталія Салевича. Ведуча заходу Світлана Пукіш з приємністю надала слово одному із фундаторів фестивалю «Дністрові зорі» - Василю Машері, котрий товаришує з Іваном Козаком ще зі студентських років. Петро Мельник, член спілки письменників України, відомий поет Наддністрянського краю побажав автору нових творчих здобутків. Поетичні побажання зачитала Богдана Стефанюк, поетеса з села Блищанка, своїми думками поділився з присутніми молодий поет Василь Фецик . Сподівання на творчу співпрацю висловив заслужений працівник культури Василь Салевич. Вірші із збірки Івана Козака «Мости Любові» читали: Марія Рудик, Ганна Навізівська, Любомир Кондуб, а також сам автор. Музичним подарунком для присутніх стала пісня «Благословиться», у виконанні Ганни Навізівської, солістки міського будинку культури. На завершення заходу поети і письменники обмінялись своїми книгами.
На зображенні може бути: 12 людей, люди стоять та у приміщенні 

 

Немає коментарів: