вівторок, 18 жовтня 2022 р.

Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День захисників і захисниць України.

 

14 жовтня свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відзначають День захисників і захисниць України, День українського козацтва та створення УПА.
Це свято, яке увібрало в себе багаті і славні козацькі традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії.
Українська армія по праву пишається своєю історією, своїми традиціями. Ніколи наші війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, ніколи не були агресорами.
Сучасні Збройні сили України незламні, як воїни УПА. Вони наслідують військові традиції повстанців. Гасло «Слава Україні!» у 2018 році стало офіційним військовим вітанням, а пісня «Зродились ми великої години», яка з 1932 року була гімном ОУН, – тепер марш українського війська.
Цьогоріч, Президент України запровадив відзнаку «Хрест бойових заслуг» для відзначення військовослужбовців ЗСУ.
Ця державна нагорода візуально та символічно відтворює відзнаку УПА.
Повернення до повстанських традицій не випадкове. Нині ми продовжуємо ту саму боротьбу, яку вела УПА, – боротьбу за свободу проти того ж ворога – російського імперіалізму.
Тоді й зараз ворог – один.
У глибині душі кожного українця живе козак - воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя. Саме цей дух покликав свідомих українців до лав Української повстанської армії , 80-ти річчя з часу створення котрої також відзначаємо 14 жовтня.
До Дня захисників і захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Українського козацтва і створення УПА, в Заліщицькій МЦПБ оформлено книжкові виставки:
1.“Українці - нація героїв.”
2.“Свята Покрова. Шляхами козацьких звитяг.”
3.“У їхніх серцях жила Україна.”
В цей день сердечно вітаємо усіх, хто має високе звання захисника України.
Колектив Заліщицької міської бібліотеки, працівники сільських бібліотек-філій вшанували наших воїнів, захисників та вручили їм подарунки.
Спасибі тобі, друже, що зберіг
Любов у серці до свойого краю
Попри всі чвари… Та я точно знаю,
Що ти по-іншому б не зміг!
Для перемоги все зробить зумій
У цей важкий для України час!
Ти вистоїш за себе і за нас,
Спасибі тобі, друже, що живий!
З Днем Захисника України!


 

Немає коментарів: