четвер, 25 квітня 2024 р.

«Побачити Париж»


 

…І розповісти про життя українців, що переїхали за кордон, про їхню міграцію, адаптацію, про переживання війни, пошук свого місця у новій країні та втрату Батьківщини. Саме цій темі присвячена однойменна збірка прозових текстів Таїсії Наконечної – уродженки Буковини, письменниці, головної редакторки видавництва «Парасоля» у Чернівцях, художниці, волонтерки, яка зараз живе і працює у бельгійському місті Ґент.

Презентація книжки «Побачити Париж» відбулася в гібридному форматі в Інтернет-центрі Заліщицької міської центральної публічної бібліотеки. У заході взяли участь педагоги, здобувачі освіти Заліщицького вищого професійного училища, працівники бібліотеки. Пані Таїсія спілкувалася з читачами онлайн. До трансляції долучалися всі охочі.  Модерувала подію бібліограф Оксана Дяків. Технічно презентацію забезпечував бібліотекар Андрій Машера.

Книжка «Побачити Париж» – це збірка 12 різносюжетних оповідань, що пропонує читачеві огляд життя українських емігрантів. Таїсія Наконечна вміло показує, як непросто знайти своє місце у новому середовищі. Але також не оминає і той факт, що життєвий досвід може бути чинником для нових досягнень. Безперечним є той факт, що книга актуальна в нинішні складні воєнні часи, пов’язані з великою хвилею еміграції наших співвітчизників у інші країни. Наприклад, оповідання «Ельдорадо» розповідає про життя сина емігрантів, українця Маркіяна і вплив на нього подій Революції Гідності та початку війни росії проти України у 2014 році. Оповідання «Місто з морем» пов’язане вже з 24 лютого 2022 року, початком жахливого повномасштабного вторгнення держави-агресора в Україну...



До речі, свого часу Таїсія Наконечна разом із нашою землячкою, письменницею Іриною Вікирчак вже була гостею Заліщицької бібліотеки, представляючи свою поетичну збірку «Солов’ї з Шаоліня». У творчому доробку авторки – також поетичні збірки «Безріччя» та «Безріччя 2.0», книжка короткої прози «Життя під парасолею», переклад збірки бельгійського поета Алена Ванклостера «Прісний сир з полином», що присвячена Чорнобильській трагедії, та інші напрацювання.

Книги Таїсії Наконечної були представлені в різні роки на Книжковому Арсеналі, BookForum Lviv, Kyiv BookFest, на книжкових фестивалях у Празі, Кракові, Катовіце, Вроцлаві, Франкфурті та Лондоні, Братиславі, Гетеборзі. Вже у квітні цього року – на книжковому ярмарку в Брюсселі (Бельгія).

Під час презентації учасники події слухали вірші та прозу авторки в її виконанні.  Таїсія Наконечна поділилася цікавими думками про свої книги, художню творчість, видавничу діяльність, а також про волонтерство у час повномасштабного вторгнення росії в Україну.



 

 

Немає коментарів: