середу, 24 жовтня 2012 р.

Районний семінар бібліотекарів



           «Професійна культура  та  професійний  етикет бібліотечного працівника» – такою була тема  районного семінару  працівників Заліщицької централізованої бібліотечної системи, який відбувся  24 жовтня  в читальній залі районної бібліотеки.
          Нові вимоги до сучасного бібліотечного працівника диктує сьогодення. Змінюються професійні орієнтири взаємодії бібліотекаря і користувача як рівних партнерів у спілкуванні. Останнім часом  все більше уваги надається професійній етиці.
         Міжнародна  федерація бібліотечних асоціацій та установ (ІФЛА) 4 вересня 2012 року підготувала Кодекс Етики для бібліотекарів  та інших інформаційних працівників в якому визначена основна місія бібліотекарів – забезпечувати  доступ до інформації, освіти, культурного збагачення, дозвілля, економічної діяльності, для  розвитку та розширення демократії.
        Про основні аспекти  професійної культури  та професійного етикету говорила у своєму виступі О. Й. Тракало – директор  централізованої бібліотечної системи. Працівники  центральної районної бібліотеки О. А. Калінка – зав. відділом інформаційно- бібліографічної та методичної роботи, М. В. Рудик – бібліограф центральної районної бібліотеки, О. І.Топольницька – заступник директора по роботі з дітьми інформували  про  сутність поняття етики і соціально психологічні основи в спілкуванні бібліотекаря та користувача і про Кодекс етики бібліотекарів. Обговорили десять принципів бібліотечного обслуговування користувачів різних вікових груп, значну увагу надаючи  професійній культурі бібліотекаря у спілкуванні з користувачами дітьми.
           Учасники семінару взяли участь у круглому столі «Бібліотекар і читач: спілкування, взаєморозуміння, співпраця, модератором якого була С. І. Пукіш – провідний бібліограф. Обговорили  проблемні ситуації,   обмінялись досвідом роботи.
          З метою виявлення професійної орієнтації,  переконань і потреб організували анкетування для учасників семінару. За  його результатами  встановлено, що більшість  працівників бібліотек району обрали бібліотечну професію за особистим бажанням і залишаються  вірними своєму вибору.
          У професійній діяльності  бібліотекарі вважають  основними рисами характеру -  творчу активність, інтелігентність, цілеспрямованість  і відчувають  постійно потребу  у поповненні  професійних знань.
           На семінарі обговорювались також  проблемні питання  в діяльності бібліотечних установ району.


Немає коментарів: