пʼятницю, 7 грудня 2012 р.

Високе небо Богдана Лепкого



Воскресне, встане Україна!
Тільки не  тратьте, браття, віри,
Тільки не будьте маловіри…
Бо мусить, мусить побідити
Добро і правда на землі
                    Б. Лепкий

        Богдан Лепкий  – видатний діяч  української культури, поет-лірик, автор безсмертних «Журавлів» та історичної  епопеї «Мазепа», перекладач і  літературознавець, освітній діяч  і художник, дійсний  почесний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка.
        Днями в приміщенні бібліотеки Заліщицького Вищого професійного технічного училища працівники  центральної районної бібліотеки провели літературну годину «Шляхами Богдана Лепкого», присвячену 140-річчю від дня народження письменника.
       Про життєвий і творчий шлях письменника розповіла  бібліотекар читального залу районної бібліотеки  Галина Балицька.
        Десятиліттями з’являються у  розвесняному небі журавлі і тануть в осінньому. А з ними і  журлива мелодія «Чуєш, брате мій».
         Знамениті «Журавлі» Б. Лепкого – один із найтрагічніших ліричних віршів, навіяний мотивами  осені, віри, де  власне стирається грань між життям і смертю. Це драматично-поетична  мініатюра, озвучена  в 1915 році братом Богдана Лепкого, не  вмовкає в нашому народі, живе як народна пісня. Як багато  умістилося в  кілька строф про осінній  відліт  журавлів. Яка гама   переживань, настроїв – і не дивно, що  такими журавлями бачили галичани, які  покидали Батьківщину  в неясній надії на кращу долю за океаном. І  кожна людина,  проводжаючи  ключі журавлині у вирій, теж  мимоволі прощається з весною і літом, з молодістю, з життям.
         Про  історію написання цього вірша розповіла і  зачитала текст бібліотекар  абонементу  Тетяна Баранецька. Тривожно і з сумом звучали  слова:
          Вона там є. Моя земля.
          Моя розтерзана Вкраїна.
          Безсмертним крилом журавля
          До неї з чужини прилину.

       Бібліографічний огляд літератури провела бібліограф районної бібліотеки  Світлана Пукіш.
       До 140-річчя  від дня народження Б. Лепкого була  організована книжкова виставка «Володар різних жанрів».
        Учні познайомилися з  фотобуклетом «Шляхами Богдана Лепкого», з серії «Повернуті із забуття».

Немає коментарів: