четвер, 18 вересня 2014 р.

Січові Стрільці – за рідний край борці



На таку тему проведено краєзнавчу годину  у вітальні «Літературні зустрічі» центральної районної бібліотеки,  яку присвятили  100-річчю  з часу створення  Легіону Січових Стрільців та  100-ій річниці початку  Першої  Світової війни.
          Про  важливі події  цікаво розповів  історик, педагог  Василь Сопівник, який відзначив, що  в історії України  Легіон Українських Січових Стрільців  вписав  героїчні сторінки  боротьби  за державну Незалежність, а  створене  українське військове формування  на початку  XX століття  стало  заключним акордом  епохи  галицько-українського відродження  і своїми військовими змаганнями  наблизили державну самостійність  України.

          Доповідач акцентував увагу присутньої у залі молоді,  активних читачів бібліотеки, громадських активістів на тому, що  метою  Легіону  УСС було об’єднання  українського народу, створення  єдиної  самостійної  української держави. Це і сьогодні актуально, як і  здавен важливі гасла: «Україна єдина», «Україна понад усе!», а  відповідно  й  історія – єдина.

         Василь Дмитрович  назвав  імена  мужніх  усусів,  уродженців Тернопільщини і нашого  району та місця найзапекліших боїв  мужніх борців УСС за волю України.

         Огляд літератури  біля книжкової виставки  «Українські січові стрільці – наша гордість, честь і слава» провела  бібліограф Марія Рудик. Зацікавленість у присутніх  викликали  не тільки книги, які видані в Україні, але й журнальні та газетні статті, діаспорні видання, що вже стали  бібліографічною  рідкістю.
            Повернули всіх  у героїку  минулого стрілецькі пісні: «Іде Січ», «Хлопці підемо», «Їхав стрілець на війноньку», «До бою», «Як з Бережан до Кадри», «Повіяв вітер степовий» та інші, які звучали  в записі.

           А пісні уродженця Заліщик, диригента і композитора Михайла Гайворонського  повернули  у далеке тривожне минуле і звучали  по- особливому  велично. Експонувалась в залі  в той день ілюстрована виставка «Сурмач війська січового», яку підготували працівники краєзнавчого музею. 15 вересня минуло 122 роки  від дня народження М. Гайворонського.

          Хвилиною  мовчання  пом’янули  полеглих борців за волю України, згадавши  і наших сучасників,  які  трагічно загинули  на Сході України.

         Гімн УСС «Ой у лузі червона калина» підхопили співом учасники  бібліотечного дійства. 

           Про участь  заліщицької молоді, громадськості міста в акції  «Міст єднання» інформував  Василь Іванишин, депутат  Заліщицької  міської ради.

         На завершення  звучав Гімн України.

Немає коментарів: