середу, 13 травня 2015 р.

Ми Матір називаємо святою



Цикл заходів на таку тему проведено в бібліотеках району. Книжково-ілюстровану виставку «До Матері наш вічний голос»  працівники центральної районної бібліотеки розгорнули у вестибюлі будинку народної творчості,  з якою ознайомились   глядачі, учасники творчого звіту аматорських колективів і майстрів народної творчості Заліщицького району.
Відомості про  традиції відзначення  Свята  Матері з давніх часів  вдало доповнили на виставці діаспорні видання. Зокрема,  у журналі «Наше життя», який видає Світова Федерація Українського Жіноцтва Америки, поміщено багато статей  про історію зародження Свята Матері та його відзначення не тільки в Америці, але й в інших країнах світу. Про це  читаємо  у журнальних статтях « Про любов  не тільки материнську» (1983 рік), «Про мамині руки»( 1991 рік)  та інших.  Зшитки журналу  передала  нашій бібліотеці  Ніля Кузич  з Чикаго,  яка, до речі, була першим бібліотекарем  Народного Дому Заліщик  у 1912-1939 р.р.

У розділі « Про свято Матері  в діаспорних виданнях» були представлені також журнали «Новий світ», « Патріархат» та книги, присвячені образу Матері в художній літературі. Книгу  «Марія» Уласа Самчука,  видану в 1952 році в Буенос Айресі, подарував бібліотеці  Микола Романко з Канади. 

Софія Парфанович  – лікар, письменниця  у книзі «На схрещених дорогах» стала  до боротьби за життя немовлят  і здоров’я матерів, змушених у сурових обставинах  війни  гітлерівського режиму  продовжувати рід  людський.
 Леся Тивонюк  – автор книги «Хата в лісі», в якій передала свою лебедину пісню,  сумну, як і  її життя. В ній знайдена любов до Батьківщини, любов до її звичаїв, пошана до  батьків і до наших  мужніх хлопців, які брали в руки зброю, щоб «піднести червону калину».  Ці та багато інших діаспорних видань зацікавили шанувальників  українського слова.

У розділі «Божа Мати – наша ненько,  Мати  всього світу» була широко представлена духовна література.

Книги-присвяти Україні були розміщені у розділі за назвою «Одна у мене ти єдина, навіки Мати Україна».

«Стяте твоє імення –  Мати – живе,  як найдорожче на землі» – під такою назвою  помістили книги про земну матір, наших рідних матусь.
 Працівники бібліотеки  підготували альбом « Герої – в наших серцях», в якому створили  символічну книгу «Слова маминого серця», зі спогадами  про синів,  уродженців нашого району: Олега Гулька, Ореста Квача, Володимира Марусича, Петра Словободяна, які загинули в наші дні, беручи участь у воєнних подіях  на Донбасі, і на військових полігонах.  У цьому альбомі поміщено відомості про мужніх воїнів-сучасників, фотосвітлини  із домашніх архівів  та під час пам’ятних подій  – участі наших краян у Революції Гідності та у військових діях у зоні АТО.

Про кожного із загиблих воїнів поміщено  в альбомі  бібліографічні списки та вебліографія.

Немає коментарів: