четвер, 26 жовтня 2017 р.

Презентація бібліографічного покажчика



          Потрібно небагато для людини,
          Якщо вона  і чесна, і проста.
          Любити землю! Так її любили,
          Щоб тіні нелюбові не знайти.
          Коли у світ наважишся  ступити,
          То треба,  не вагаючись іти.
          
       Це слова Євгена Івановича Безкоровайного – відомої постаті  в українській  журналістиці та літературі.

         І саме ними  розпочала презентацію  бібліографічного покажчика «Душа його – неначе сонях», присвяченого  70-річчю від дня народження поета, журналіста, громадського діяча, нашого краянина Євгена Безкоровайного, провідний методист відділу  інформаційно-бібліографічної та методичної роботи  Заліщицької центральної районної бібліотеки Марія Рудик.
         Учасники презентації –  працівники бібліотек  району  дізнались про те, що цей покажчик здобув перемогу в обласному конкурсі «Кращий бібліографічний покажчик», у номінації «Кращий бібліографічний покажчик, що виходить у серії».
         Посібник мав на меті зібрати й систематизувати  твори  нашого славного земляка,  літературу та електронні ресурси про його життя й діяльність.
         У своєму виступі Марія Рудик вела мову про виникнення задуму,  які труднощі  виникли при його створенні,  скільки позицій  було відібрано і  розповіла про життєво-творчий шлях поета.
         Відкриває видання вірш-посвята «Євгену Безкоровайному» Петра Мельника, поета, журналіста,  редактора, члена НСЖУ. Тут поміщено вступні статті «Любив той край,  де народивсь, зростав і зрів душею» Ольги Тракало, директора Заліщицької ЦБС, заслуженого працівника культури України, члена НСЖУ та Оксани Дяків, редактора районної газети «Колос», члена НСЖУ та Наукового  товариства ім. Шевченка: «Дарував людям кришталеву мрію Євген Безкоровайний».
         Бібліографію у покажчику  згруповано у  шести  розділах: «Щире золото слова», «Література про життя й творчість Євгена Безкоровайного», «Світла пам'ять», «День за днем – у скарбницю духовності», «Електронні ресурси», «Бібліографічні  та довідкові матеріали»,  допоміжний апарат – «Іменний покажчик».
 У середині розділів виокремлено матеріали з книжок та періодичних видань у  підрозділах: «Творчість Євгена Безкоровайного», «Слово мистця в періодичних виданнях», «Пісні», «Публіцистичні статті», «Редактор та упорядник книг», «Неперевершений дух творення», «Презентація творчості», «Інтерв’ю з Євгеном Безкоровайним».
         Покажчик  «Душа його – неначе сонях» охоплює матеріали,  які містяться у фондах  Заліщицької центральної районної бібліотеки  й Тернопільської обласної універсальної бібліотеки.
         Бібліографічний опис і скорочення здійснено відповідно до стандартів України  в бібліотечній справі.
Покажчик не претендує на  вичерпність.
Видання  стане в пригоді бібліотечним працівникам, викладачам, учителям, учням, студентам,  краєзнавцям та всім шанувальникам творчості  Євгена Безкоровайного.
Заходьте до бібліотеки  ознайомитись із бібліографічним покажчиком  «Душа його – неначе сонях».

Немає коментарів: