понеділок, 5 листопада 2018 р.

У пам'ять про Омеляна Поповича


2 листопада працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки взяли участь у поминальному заході біля могили видатного громадського, політичного діяча, голови Українського Крайового комітету Буковини Омеляна Поповича.
         Панахиду у Заліщиках організували до 100-річчя проголошення ЗУНР та відзначення 100-річчя Буковинського віча, яке Омелян Попович провів разом з Українським Крайовим Комітетом Буковини. Віче проголосило возз’єднання із Західно-Українською Народною Республікою та подальшу Злуку з «Великою Україною». 6 листопада 1918 року владу на території Північної Буковини перебрав Український комітет на чолі з Омеляном Поповичем.
         Під час відвідин своєї доньки Наталії, яка була дружиною адвоката Романа Стефановича, керівника просвіти, а в часи ЗУНР – комісара в Заліщиках, Омелян Попович помер. Відправити тіло покійного на Буковину було неможливим, через румунську окупацію.
         Почесного батька козацтва і видатного сина Буковини поховали на цвинтарі у Заліщиках, поряд з могилою Осипа Маковея.
         На заході пошанування пам’яті про Омеляна Поповича виступили перший заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов, голова Заліщицької РДА Борис Шипітка, з історичною довідкою – Світлана Гоцуляк, вчитель історії.

Немає коментарів: