пʼятницю, 6 грудня 2019 р.

Заліщики пам’ятають Назарія


Назарій Яремчук дуже любив наші Заліщики. Часто виступав на сцені районного палацу культури, даруючи  свої пісні. Завжди був щирим у спілкуваннях із людьми на концертах. А ще мав Назарій у Заліщиках багато приятелів, яких часто відвідував, бо дорожив цією дружбою.
         У фондах Заліщицької центральної бібліотеки є книга «Співає Назарій Яремчук», яку подарував співак, написавши щирі слова: «Заліщицькій центральній районній бібліотеці мої щирі вітання. Щастя Вам!».

         Славетне ім’я та пісні Назарія Яремчука ніколи не зітруться з пам’яті, не забудуться в українській родині, яку оспівав у піснях.
         Особливо пам’ятним в історії нашого міста залишився вечір «То був співець, що крилами йому став голос», який зорганізували бібліотекарі, громадськість міста 1 грудня 1999 року, у пам'ять про українського солов’я і вірного сина України.
       

В архіві бібліотеки збереглись пам’ятні фотосвітлини, написані спогади рукою його шанувальників, рідних та друзів. Вечір-спогад відбувся у переповненому людьми залі.
 

         Тоді щиро ділились спогадами про Назарія – Василь Стріхович, режисер Чернівецького телебачення, журналіст Михайло Маслій. Авторка книги «На вістрі полум’я свічі» Марія Патей-Братасюк із Тернополя читала свої поезії-присвяти, а шанувальниця творчості Володимира Рижевська із Товстого перегорнула сторінки вишитого нею альбому, присвяченого Назарію Яремчуку.

        

Щемливими словами і любов’ю були наповнені виступи Дарини Яремчук, дружини і маленької ще тоді донечки Марічки.
        

Вихованці Заліщицької школи-інтернат виготовили символічне велике серце Назарія і винесли його на сцену, що стало символом тієї пам’ятної зустрічі, яка була наповнена піснями Назарія у записі, а також художніх колективів району.

         У грудні 2001 року в центральній районній бібліотеці організували зустріч-спогад «Живе він в пісні серед нас». Парасковія Нечайєва із Назарієм Яремчуком вели програму «Вітаємо піснею» на Чернівецькому телебаченні. Розповіла багато цікавих прикладів із життя талановитого співака і надійного товариша, а Володимира Рижевська, шанувальниця таланту Назарія Яремчука демонструвала вишиті нею роботи-присвяти.
Краєзнавець із Копиченець Володимир Островський підготував цікаву фотовиставку про Назарія Яремчука, яку представив учасникам мистецького заходу.
         Днями у читальній залі Заліщицької центральної районної бібліотеки проведено годину-спогад «Назарій Яремчук: його життя у пісні». Широко представили бібліотекарі матеріали на книжковій виставці з фондів районної книгозбірні, а також із пісенної фонотеки естрадного співака, народного артиста України.

         На чільному місці у кабінеті Ольги Тракало, директора бібліотечної системи району, ведучої заходів-присвят Назарію Яремчуку дарунок Володимири Рижевської  – вишиті нею рядки зі слів-кредо талановитого українця Назарія: «…Кожен з нас повинен постійно бути в польоті — крізь долю, над суєтою, у вільному леті. І при тому, однак, не відриватися від землі. Пам'ятати святі речі — хто тебе народив, навіщо живеш, звідки ти, що скажеш людям, з якої криниці п'єш живу воду…».
         Пісні у виконанні Назарія Яремчука часто звучать у наших сонячних Заліщиках.                                                                                                                  Надіємось, що ще заспівають його «Родину» сини Дмитро і Назарій, Марічка Яремчуки на великій сцені нашого Заліщицького будинку культури.

Немає коментарів: