середу, 29 січня 2020 р.

Нам не забути Крути


29 січня в Україні щорічно, з 2004-го року відбувається вшанування  пам’яті Героїв Крут на державному рівні.
          Працівники центральної районної бібліотеки 28 січня 2020 року провели годину історичної  правди «Крути – бій за майбутнє»  для учнівської  молоді Заліщицького ВПУ № 7. 
                                    
         Завідувачка відділом обслуговування Заліщицької центральної районної бібліотеки   Лілія Вонс  перегорнула героїчну  сторінку історії  українського народу, наголосивши, що бій під Крутами – символ героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність, що став успішною оборонною операцією з переважаючими силами ворога, наступ якого зупинив на декілька днів. Це дало змогу представникам УНР підписати Брестський мирний договір із країнами Четвертого союзу, який означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.
         Події Української революції засвідчили патріотизм молодих добровольців, яким довелося захищати Незалежність УНР від російської військової агресії, а сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.
         Лілія Вонс ознайомила  присутніх із  краєзнавчим матеріалом   про традиції вшанування цієї  славної пам’ятної події на  Заліщанщині.  Для  своєї  розповіді використала матеріали,  пов’язані  із  пошуковою роботою історика Михайла Сопилюка, його дослідженнми  історії  краю, і  цим найбільше зацікавились  учасники історичної години – пам’яті Героїв Крут.
         Доповненням до розповіді була  підбірка літератури  з фонду юнацького абонементу, яка експонувалась у залі.
         Завершився захід вшануванням світлої пам’яті усіх  борців за волю  і незалежність України, які полягли у жорстокій боротьбі з ворогом.

       У ці дні на  юнацькому  абонементі  Заліщицької центральної районної бібліотеки діє книжкова виставка «Хто помирає в боротьбі, в серцях живе  вовіки», як пам'ять про Героїв Крут і Героїв-сучасників.
         У бібліотеках району відбуваються тематичні заходи, присвячені цій історичній події.

Немає коментарів: