вівторок, 7 лютого 2023 р.

Красу життя знаходить в Слові

 Працівники Заліщицької МЦПБ творчу імпрезу «Красу життя знаходить в Слові» присвятили ювілярові року Петру Мельнику, уродженцю села Угриньківці, 70 років уже заліщанину, публіцисту, поету і перекладачу, багаторічному редактору газети ,,Колос”, автору 10-ти поетичних та прозових збірок, члену Національної спілки журналістів України, володару журналістської відзнаки «Золоте перо Тернопілля».

У читальній залі літературно- мистецької вітальні зібралися небайдужі шанувальники творчості поета: колеги, побратими по перу та поетичному слову, друзі, земляки із села Угриньківці та Заліщик, читачі. Бажаючих поспілкуватись з митцем українського слова було дуже багато, зала бібліотеки була переповнена.
Зустріч була щирою і неймовірно емоційною.
Ведуча заходу, методист міської бібліотеки Марія Рудик привітала всіх, кого полонить поетичне слово, а також розповіла про основні віхи із біографії Петра Миколайовича.
З теплом і задушевністю вітали поета колядками і щедрівками земляки із рідного села Угриньківці та колектив Заліщицького міського будинку народної творчості.
На початку задушевного дійства Ганна Навізівська та Дарія Савків виконали пісню «Привітальна», на слова ювіляра та на музику Ярослава Савківа. Концертмейстер – Олег Мартинчук.
Петро Мельник є людиною, зачарованою світом, обвінчаною з любов”ю. З-під його пера народжувались поезії, у яких– краса одвічних істин, відвертість сердечних почуттів і душевних поривань, майстерно передані рідним українським словом.
А ще пише для того, щоб совість збудити в усіх байдужих, щоб не втратити відповідальності за день завтрашній, за долю Вітчизни.
Вірш «Варта совісті» майстерно прочитала Рената Федьків.
По-особливому теплими, близькими читачеві, мабуть, є вірші, присвячені любові до матері, отчого дому. І чого він прагне, так це, в першу чергу миру в Україні.
Вражає багатство палітри поетичного слова ювіляра, його вміння висловлювати почуття та емоції надзвичайно барвистою мовою. І тому, присутні у «Літературній світлиці» поринули у чарівний світ високої поезії.
З болем автор відгукується про кричущі проблеми сьогодення, особливо ті, які відносяться до теперішнього воєнного стану, а може й ювілейним дням.
Також вірші Петра Мельника покладені на музику Теодора Хмурича, Ігоря Федірка, Михайла Попеля, Ярослава Савкова, Василя Звіздарика, Зеновія Кравчука, Світлани Тарасевич.
Пісні «Впала зірка» та «Ще раз про мову» прозвучали у виконанні Світлани Тарасевич.
Дарунком для ювіляра прозвучала одна із улюблених пісень, у виконанні дуету Заліщицького міського будинку народної творчості, у складі Сергія Костюка та Миколи Когута «Два кольори».
Згадали людей, з якими спілкувався Петро Мельник, котрі не промайнули у швидкоплинні буднів, а залишились в пам’яті на все життя. Він вдячний долі за те, що була прихильною до нього і насамперед на зустрічі з мудрими і добрими людьми. І в рідному селі Угриньківці, де провів дитячі і юнацькі роки, і в період роботи в Заліщиках – повсюди, де доводилося жити і працювати.
Від імені міської ради перший заступник міського голови Роман Краснюк висловив щирі вітання та вручив подяку за значний творчий внесок у літературну спадщину міста.
Хвилюючі вітання звучали із родинних Угриньківців – старости села Любові Гарвасюк, о. Івана Сендзюка, педагогів Михайла Сопилюка, Марії Бежук, Галини Гаврилюк, Богдани Стефанюк, Світлани Леськів, Лариси Зими, Наталії Дем’янів, Христини Гев’юк, а також Ольги Тракало, Стефанії Підкови, Світлани Пукіш, Аркадія Сідорова, Петра Рацина.
На завершення заходу учасники зустрічі спільно виконали «Молитва за Україну».


Немає коментарів: