четвер, 26 травня 2016 р.

Семінар бібліотечних працівників району


25 травня  у Заліщицькій центральній районній бібліотеці відбувся районний семінар для бібліотечних працівників  району на тему: «Національно-патріотичне виховання у бібліотеках системи».

«Національно-патріотичне виховання дітей та молоді є важливим напрямком  в діяльності публічних бібліотек. Виховання  у молодого покоління почуття  любові до Батьківщини, відданості справі зміцнення  державності, активної громадянської позиції  нині визначені  пріоритетами  загальнодержавного рівня.

Система  патріотичного виховання  передбачає  формування  історичної свідомості  молодого покоління українців,  що базується  на вивченні історії боротьби українського народу за право  мати  свою національну державу.

Враховуючи  нові  суспільно-політичні реалії  в Україні  після Революції Гідності,  обставини, пов’язані  з російською агресією,  усе більшої актуальності  набуває  виховання  в молодого покоління  почуття  патріотизму,  відданості загальнодержавній справі  зміцнення країни,  активної  громадянської позиції. Важливо, щоб кожна бібліотека  стала місцем для громадянина – патріота,  який, беручи на себе відповідальність за розбудову суверенної, незалежної, демократичної, правової держави, забезпечує її національну безпеку,  сприяє встановленню  громадянського миру і злагоди в суспільстві.

Першочергове завдання книгозбірень – популяризувати літературу, що сприяє  прищепленню  почуття патріотизму,  причетності  до історичної долі України», – відзначила  у своєму виступі  О. Й. Тракало, директор Заліщицької ЦБС.

Доповідач  також ознайомила   бібліотечних працівників  із  законодавчою базою  документів,  вела мову  про основні положення «Стратегії  національно-патріотичного виховання  дітей та молоді  на 2015-2020 роки», Концепції  національно-патріотичного виховання дітей та молоді, акцентувавши  увагу на ролі бібліотек у вихованні читачів-дітей та молоді.

У   «Концепції якісних змін  бібліотек  задля забезпечення  сталого  розвитку України  ( до 2025 року)»  відзначається, що бібліотеки зберігають і популяризують  культурно-історичну спадщину країни, регіону і місцевої громади  як основу  національно-патріотичного розвитку особистості.
Про ефективні заходи  системної взаємодії  органів місцевого самоврядування,  освітніх закладів, громадських організацій та об’єднань  ділились думками  у своїх виступах завідувач сектору у справах сім’ї та молоді РДА О.А.Зотова, директор районного науково-методичного кабінету В.В.Кулачковський,  завідувач громадською лабораторією просвіти і кооперації, модератор Клубу молодого  підприємця Й.Й.Децовський.
З інформаціями, методичними рекомендаціями: «Про форми роботи по національно-патріотичному вихованню дітей та молоді у бібліотеках; роль бібліотек у національно-патріотичному вихованні дітей;  залучення  батьків, громадськості, керівників  дитячого читання до співпраці»  виступили: О.А.Калінка, завідувач відділу інформаційно-бібліографічної та методичної роботи центральної бібліотеки, О.І.Топольницька, завідувач районної бібліотеки для дітей.
Презентацію  книг: «Патріотизм у вчинках та літературній творчості  сучасників» підготувала Л. І. Вонс, бібліотекар юнацького абонементу.
Присутні на семінарі переглянули   презентацію слайдів: «Краєзнавство – дієвий засіб національно-патріотичного виховання дітей та молоді у бібліотеках Заліщицької ЦБС».

Працівники бібліотек-філій: М. М. Александер (с. Торське),
О. П Бензар (смт. Товсте), Г. П. Храпчинська (с. Мишків), О. М. Гандзюк
(с. Іване-Золоте)  поділились досвідом роботи діяльності бібліотек   з національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Бібліотекарі району щиро привітали і адресували поради новоприйнятим працівникам сільських бібліотек-філій. 

Немає коментарів: