пʼятницю, 24 березня 2017 р.

Євген Безкоровайний – наш земляк

 Український поет, публіцист, редактор, громадський діяч Тернопільщини Євген Безкоровайний народився  у селі Ворвулинцях  Заліщицького району.
 Життєві і творчі дороги  завжди повертали нашого краянина  у рідне село,  до родини,  друзів і до щемливо рідних місць  дитинства, юності  і зрілості.
 Чимало  присвят  створив Євген Іванович,   які адресував своїм батькам, братові, сестрі, односельчанам, друзям, а до 600-ліття Ворвулинців видав книжку «Для мене  ти найкраще  на землі…».
 Навчання у Львівському держуніверситеті  імені Івана Франка, де здобув  фахову освіту журналіста,  поєднував із трудовою діяльністю. Працював у Заставнівській районній  газеті, а  у 1967 році повернувся до Заліщик, успішно влився в колектив районної газети. Впродовж 1969-1972 років був редактором  Заліщицького районного радіо.
 З любові зіткана пам'ять  багатьох людей  про Євгена Безкоровайного, бо жив він  також з великою любов’ю до людей,  до рідної землі,  до України. Як поет щиро писав про це у своїх творах.
 До 70-річчя від дня народження знаного  краянина  Заліщицька центральна районна бібліотека підготувала  бібліографічний покажчик «Його душа – неначе  сонях»,  в якому  систематизована творчість нашого земляка,  література та електронні ресурси  про його життя і діяльність.      
 Бібліографія,   а це понад 200 описів,  згрупована  в 6-ти розділах, у середині яких  виокремлено  матеріали  з книг  та періодичних видань.
 Для прикладу,  у першому розділі «Щире золото  слова» подано твори  Євгена Безкоровайного і виділено підрозділи: «Творчість», «Слово мистця у періодичних виданнях», «Пісні», «Публіцистичні статті», «Редактор та упорядник книг».
 Другий розділ – «Література про життя і творчість Євгена Безкоровайного з підрозділами:  «Неперевершений дух творення», «Презентації», «Інтерв’ю».  У решті розділів – електронні ресурси, бібліографічні та довідкові матеріали.
 Яскраво доповнюють  покажчик фотосвітлини – миті  з творчого життя Євгена Безкоровайного.
 Підготовлені матеріали цього покажчика розміщено на сайті Заліщицької районної бібліотеки.
 У цьогорічну березневу пору ми згадуємо   як багато зробила  ця Людина  для розвитку культури нашого краю,  бо  завжди дбав і  примножував  традиції  літературно-мистецького життя, по-особливому любив той край, де народивсь, зростав і зрів. Був активним членом  районного  мистецького клубу «Дністер»,  багато років підтримував заходи  літературного фестивалю «Дністрове перевесло».
 Очоливши обласну організацію Національної спілки письменників України,  Євген Безкоровайний  часто відвідував Заліщики  і села нашого  району,   пропагував не тільки свою творчість,  але й доробок  письменників-побратимів. Ініціював  багато літературно-мистецьких заходів і активно підтримував  бібліотеки. Організовував виступи письменницьких груп, авторів з нашої області й  з інших міст і сіл України.
 Згадуймо нашого земляка!
  Читаймо книги,  мудрі і повчальні  його авторські рядки,  бо вічно житиме  Євген Безкоровайний  у Слові!

Немає коментарів: