середу, 29 травня 2019 р.

Велич особистості Володимира Івасюка


Український композитор-виконавець, поет Володимир Івасюк яскравою зіркою спалахнув на небосхилі української культури. За недовгий час, відведений долею для життя, він зумів створити справжні шедеври, що стали окрасою національної пісенної культури. Він був одним із основоположників української естрадної музики. Автор ста семи пісень, музики до спектаклів, п’ятдесяти трьох інструментальних творів, був професійним медиком та скрипалем, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі. Майстерно виконував свої пісні, був неординарним художником.  
      
Володимира Івасюка відзначено найвищою нагородою нашої держави – премією імені Тараса Шевченка посмертно, у 2009 році присвоєно звання Герой України.                  
До 70-річчя від дня народження поета, композитора у бібліотечній вітальні «Літературні зустрічі» центральної районної бібліотеки проведена літературно-біографічна сторінка: «Володимир Івасюк. Життя – як пісня» для молоді, студентів Заліщицького агроколеджу.
У вступному слові директор Заліщицької центральної бібліотеки Ольга Тракало сказала: «Цей талановитий самобутній музикант після своєї передчасної смерті увійшов у безсмертя, як творець нової української естрадної пісні. Його вокальні твори завоювали любов і виконавців, і слухачів, а його славнозвісна «Червона рута» облетіла увесь світ і дала назву національному фестивалю молодіжної пісні, котрий живе вже тридцять років».
Учасники мистецького заходу переглянули фільми про життя Володимира Івасюка: «Обличчя української історії. Володимир Івасюк» та «Історія без цензури. В. Івасюк – оберіг української пісні».

         Бібліотекар читального залу Галина Балицька знайомила з книгами, друкованими матеріалами, газетними та журнальними публікаціями, які демонструвались на виставці, присвяченій Володимиру Івасюку.
Минуло 40 років, як не стало Митця. Його пісні й тепер лунають не тільки в Україні, але й  у різних країнах світу. Не спадає інтерес до творчості і життя композитора. Тож хай вона завжди буде поміж нас!
У той день лунали в записі пісні В. Івасюка у виконанні автора: «Червона рута», «Балада про мальви», «Балада про дві скрипки» та інші.

Немає коментарів: