вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Краєзнавство – пріоритетний напрям у діяльності бібліотек

 


       8  жовтня 2020 року  у великій залі Будинку народної творчості  відбувся  районний семінар  працівників бібліотек  Заліщицької ЦБС,  який проведено  з дотриманням вимог  карантинних  обмежень.

      Про важливість  краєзнавчої роботи, впровадження сучасних інноваційних форм  у бібліотечне обслуговування,  інформування  різновікових груп читачів, жителів міста і сіл  акцентувала увагу  у своєму виступі  Ольга Тракало, директор бібліотечної системи.

Доповідачка  навела приклади  узагальненого досвіду  краєзнавчої роботи  у Золулинській, Іване-Золотівській, Мишківській, Слобідській  бібліотеках-філіях,  про який  підготовлено збірник статей «Невичерпні джерела краю».

Активно впроваджують  бібліотекарі  сучасні  технології,  для інформування  користувачів  про нові надходження,  події,  створюючи  бібліотечні блоги  та  інформуючи  про свою діяльність  у соціальних мережах.

У сучасних умовах, які  обмежують можливості  для  проведення  багатолюдних заходів,  бібліотекарі  організовують роботу в онлайн -форматі,  дистанційне обслуговування користувачів  та інші форми, для задоволення  їх запитів.

         Актуальними завданнями  і надалі залишаються  для нас – створення  бази даних  з краєзнавства, збір  відомостей  про кожне село, про людей,  про краєзнавчі пам’ятки і події. Значна увага надається   роботі з бібліотечними фондами.

         З рекомендаціями  з цих питань  виступили  Орися Калінка, Олександра Топольницька, Віра Брєєва –  працівники  центральної  і дитячої бібліотек.

         Степан Навольський ­– голова Громадської ради  бібліотек ЦБС  і  очільник  районної  громадської організації  учасників АТО-ООС «Дністровий вал» імені Романа Шухевича  прибув  на зустріч  із бібліотекарями  разом  зі своїми  бойовими  побратимами, заліщанами  Віталієм Зваричем, Юрієм Середою,  Михайлом  Пакульцем.  Вони  закликали  працівників  книгозбірень району  берегти пам'ять  про краян, що віддали свої життя  у боротьбі  за волю  і незалежність України, її територіальну  цілісність, і тих, які  воюють  на Сході  тепер,  українських воїнів-сучасників.

         У відповідь  ми об’єднали  свої слова  вдячності  і щиро привітали  наших мужніх  краян  із  Днем захисника  України.

          На завершення  семінару  керівник  Заліщицького бюро  первинної  правової допомоги  Арсен Нагуляк  надав консультації  бібліотечним  працівникам району  про  участь  у  Виборах 2020 року.

Немає коментарів: