пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

ЗУНР – пам’ятна сторінка в історії України

 


Перший листопад був, є і залишається в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Республікою.

Во ім’я великої ідеї український народ в листопаді 1918 року почав війну з Польщею, яка тривала 8 місяців. Новостворена Українська Галицька Армія (УГА), ядром якої став легіон УСС, по-геройськи обороняла здобуту волю.

           257 днів проіснувала ЗУНР. З 1 листопада 1918 р. до 15 листопада 1919 року і впала під переважаючими силами ворогів, в першу чергу поляків.
            Дворічна боротьба українського народу за незалежність закінчилася трагічною поразкою. Переїхавши в східну Україну, Українська галицька Армія опинилася в так званому чотирикутнику смерті і змушена була скласти зброю. Лише невеликій частині вдалося повернутися в Галичину і більшість з них були інтерновані у концентраційних таборах Ланцуті, Демб’є, звідки повернулися лише одиниці.
          На абонементі для дорослих читачів Заліщицької центральної районної бібліотеки відкрита книжкова виставка: «У боротьбі за українську ідею», на якій представлені книги про знаменні події 1918-1923рр. на Західно-Українських землях, грунтовні праці українських вчених, дослідників з історії ЗУНР.

 З цих книг  користувачі можуть більше дізнатись про важливі і складні сторінки історії українського національного державотворення.

         Минають роки…1-й листопад 1918 року належить історії. Нині – він чарівний спогад, наче прекрасний сон, що приснився нашому народові. Пролинуть ще десятки літ і тільки сивоголові старці будуть розказувати внукам про найкращий день історії Галичини, про день, коли над вежами города-князя Львова замаяли синьо-жовті прапори.

Немає коментарів: