понеділок, 20 грудня 2021 р.

Вшанування пам’яті видатного буковинця.


 

У день 103-річниці Буковинського віче, яке відбулося 3 листопада 1918 року, в Заліщиках, на міському цвинтарі вшанували пам'ять видатного буковинця Поповича Омеляна Олександровича. Делегацію з Буковини представляли Всечесні отці та активні члени громадської організації «Просвіта».
Очільники Заліщицької ОТГ, працівники міської публічної бібліотеки та громадськість міста взяли участь у поминальному заході біля могили видатного громадського, політичного діяча, голови Українського Крайового комітету Буковини Омеляна Поповича.
З іменем Омеляна Поповича асоціюється національне відродження нашого краю. Його називали батьком шкільництва на Буковині, він сприяв відкриттю українських шкіл, укладав читанки та пісенники, був організатором та учасником товариств “Руська бесіда” і “Народний дім”. 6 листопада 1918 року його було названо першим президентом Буковини, а згодом – заступником президента Західно-Української Республіки Євгена Петрушевича. Після окупації Буковини румунами він працював у Львові.
Під час відвідин своєї доньки Наталії, яка була дружиною адвоката Романа Стефановича, керівника просвіти, а в часи ЗУНР – комісара в Заліщиках, Омелян Попович помер. Відправити тіло покійного на Буковину було неможливим, через румунську окупацію.
Почесного батька козацтва і видатного сина буковини поховали на цвинтарі у Заліщиках, поряд з могилою Осипа Маковея.
Захід завершився покладанням квітів до могили.
В ім’я прийдешніх поколінь ми нестимемо пам’ять і славу про наших славних попередників, які власним життям творили націю та нашу українську державність.

Немає коментарів: