четвер, 15 лютого 2024 р.

«Альгометрія» – сформований поетичний голос Ірини Вікирчак

«Її вірші – неспішна розмова про важливе, бо поезія каже нам про важливі речі, хай дрібні, як мурахи, чи величні, як Нью-Йорк. Цей сформований поетичний голос, ця хрусткість вислову, …цей виважений погляд всередину, ці деталі дитинства з провінції – запрошують нас – читачів – до розмови зі справжньою поезією», – так пише про поетку Ірину Вікирчак і її збірку «Альгометрія» український поет, прозаїк, есеїст, перекладач, літературознавець із США Василь Махно, який родом із Чорткова.

Репрезентація «Альгометрії» відбулася 8 лютого в Заліщицькій  міській публічній бібліотеці. Того дня в Інтернет-центрі зібралися шанувальники поезії із Заліщицької громади. Авторка Ірина Вікирчак спілкувалася з авдиторією онлайн. Також чимало поціновувачів поетичного слова долучилися онлайн. Це була зацікавлена розмова про сучасну лірику, яку вела модераторка, бібліограф Оксана Дяків. Технічно захід забезпечував бібліотекар Андрій Машера.

А розпочала  культурницьку подію директорка Заліщицької міської бібліотеки Світлана Пукіш. Вона представивила Ірину Вікирчак – уродженку м.Заліщики, випускницю Заліщицької державної гімназії, культуртрегерку, українську поетесу, перекладачку, продюсерку, членкиню Українського ПЕН, директорку фестивалю «Meridian Czernowitz» (2010-2013), засновницю Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo» в місті Вінниця та ін. У 2019 році Ірина Вікирчак отримала пропозицію стати асистенткою польської нобелівської лавреатки Ольги Токарчук та переїхала до Вроцлава, де працювала на цій посаді два роки. Зараз проживає в Індії.

Крім книжки «Альгометрія», яка побачила світ у київському видавництві «Парасоля» 2021 року, в творчому доробку Ірини Вікирчак – ще дві поетичні збірки: «Розмова з ангелом» 2005 року та двомовна (українсько-німецька) збірка Ірини Вікирчак та Мілени Фіндайз «Потяг часу: Чернівці – Прага – Відень» 2011 року видання. Ірина також є авторкою опублікованих оповідань, переклала з англійської роман Поли Мак-Лейн «Паризька дружина» про життя Ернеста Гемінґвея.

В анотації до збірки зазначається: «Назва поетичної книжки Ірини Вікирчак «Альгометрія» запозичена з назви космічного експерименту, під час якого було встановлено, що на Землі людина відчуває біль набагато сильніше, ніж у космосі».

У верлібрах постмодернової збірки простежується прагнення авторки філософічно поєднати, взаємодоповнити істини, які можуть бути часом полярно протилежні, як життя і смерть, муки народження і трагедія загибелі, радість і смуток, зустріч і розлука, «біль вечірніх новин» і світанок надії, віра в Бога і безбожжя.

Під час репрезентації виступила Оксана Безушко, начальниця відділу культури, туризму, молоді  і спорту Заліщицької міської ради, розповівши про спілкування з Іриною Вікирчак – як активною особистістю і юною поетесою – і підтримку творчої молоді – авторів віршів, зокрема й Ірини, при підготовці до виходу в світ обласних поетичних збірників «Перші ластівки». Це стало поштовхом до публікації першої ліричної книжки Ірини Вікирчак «Розмова з ангелом». Поетеса з теплотою згадувала своє навчання й атмосферу розвитку в Заліщицькій гімназії, участь у творчому клубі молоді при бібліотеці, що стало джерелом любові до поезії.

Свої запитання і думки про вірші під час події висловили автори –  Василь Фецик та Богдана Стефанюк, голова мистецької студії «Ліра».

Слово мали батьки-педагоги Ірини – Наталія та Олександр Вікирчаки, які раділи успіхам доньки в житті та царині літератури. Адже збірка «Альгометрія» 2023 року за підсумками літературного конкурсу «Нагорода Фонду Петра і Лесі Ковалевих» (Союз Українок Америки) отримала премію у категорії «Поезія». А в 2022 році у Польщі вийшла двомовна (українсько-польська) збірка «Альгометрія» у видавництві «Аустерія». І, як поділилася Ірина Вікирчак, незабаром у Польщі побачить світ нова її книжка про війну «Листи з Калькутти».

Учасники події, яка пройшла у теплій атмосфері, щиро бажали землячці-поетесі нових творчих здобутків та визнання. Наш край славиться своїми талановитими людьми, які репрезентують рідну Заліщанщину та Україну в світі.

Немає коментарів: